Mogheriniová: EÚ chce prispieť k riešeniu krízy na Kórejskom polostrove

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 12:50 • 2 min
Mogheriniová: EÚ chce prispieť k riešeniu krízy na Kórejskom polostrove

BRUSEL – Európska únia chce pomôcť znížiť napätie na Kórejskom polostrove a ponúknuť svoje skúsenosti z rokovaní o iránskom jadrovom programe. Po stretnutí s vyslancom nového juhokórejského prezidenta Mun Če-ina to dnes povedala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Médiá informovala pred stretnutím ministrov členských štátov EÚ, venujúcom sa rozvojovej pomoci.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová považuje dnešné ranné stretnutie a snahu Južnej Kórey o spoluprácu za prejav uznania Únie ako dôležitého aktéra na svetovej scéne a možnosť na zužitkovanie jej diplomatických skúseností v oblasti jadrových zbraní.

 

"Verím, že budeme s prezidentom Munom dobrí partneri a vytvoríme si silné vzťahy. Skúsenosti EÚ v tejto oblasti - vrátane rokovaní, ktoré sme viedli s Iránom o jeho jadrovom programe - môžeme využiť aj v tomto procese," vyhlásila.

 

Nový juhokórejský prezident Mun Če-in uprednostňuje miernejší prístup k svojmu severnému susedovi než jeho predchodcovia. Naznačil dokonca aj možnosť návštevy Pchjongjangu, ak bude na to vhodný čas. Napätie na polostrove eskaluje pre severokórejský raketový a jadrový program, s čím súvisia aj dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey.

 

Šéfka diplomacie EÚ o stretnutí s juhokórejským vyslancom informovala pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré je dnes zasvätené rozvojovej pomoci. Predstavitelia členských štátov budú diskutovať o humanitárnych krízach vo východnej Afrike, v Nigérii, Sýrii a Jemene.

 

Ďalším bodom zasadnutia bude nové nastavenie vzťahov Európskej únie so štátmi v Afrike, Karibiku a tichomorskej oblasti. Preberú aj rozvojovú pomoc v súvislosti s migračnými tokmi.

 

Na programe je tiež debata o udržateľnom rozvoji, na ktorej sa zúčastní zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina Mohammedová. "EÚ je a bude hlavným partnerom OSN, najväčším poskytovateľom humanitárnej a rozvojovej pomoci a silným podporovateľom udržateľného rozvoja," uviedla.

 

Tieto témy a boj proti klimatickým zmenám označila za priority EÚ, ktoré majú obe organizácie spoločné.

 

Slovensko bude na zasadnutí reprezentovať štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Lukáš Parízek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies