Mogheriniová: EÚ chce normalizovať vzťahy s Kubou; nezabúda na ľudské práva

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 07:31 • 2 min
Mogheriniová: EÚ chce normalizovať vzťahy s Kubou; nezabúda na ľudské práva

BRUSEL - Európska únia má záujem na rokovaniach o normalizácii vzťahov s Kubou a podpore vzájomnej spolupráce. Uviedla to v stredu večer šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová po prijatí jej rezortného kolegu z Kuby Bruna Rodrígueza.

slovakia

left justify in out

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku ocenila, že v Bruseli môže nadviazať na rokovania, ktoré začala svojou marcovou návštevou v Havane. Cieľom rokovaní je dospieť k dohode o politickom dialógu a spolupráci medzi EÚ a Kubou. Ďalšie kolo rokovaní medzi oboma stranami sa očakáva v júni, naplánované sú aj ďalšie stretnutia. Snahou oboch strán je pripraviť dohodu do konca tohto roka.

 

Mogheriniová zároveň uviedla, že Kuba a EÚ nadviazali aj dialóg o ľudských právach, pričom prvé rokovania na túto tému sa uskutočnia už v júni v Bruseli.

 

"Taktiež sme sa dohodli na začatí štruktúrovaného dialógu o ľudských právach," uviedla Mogheriniová a spresnila, že chce poveriť osobitného zástupcu EÚ pre ľudské práva Stavrosa Lambrinidisa, aby bol za tento proces zodpovedný a v mene únie sa zaoberal rokovaniami s Havanou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona