Mogheriniová: EÚ by mohla byť prvým politickým hráčom na Blízkom východe

NETKY.SK • 26 November 2014, 21:41 • 2 min
Mogheriniová: EÚ by mohla byť prvým politickým hráčom na Blízkom východe

ŠTRASBURG - Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová zastáva názor, že Európska únia by mala zohrávať hlavnú úlohu pri izraelsko-palestínskych rokovaniach.

slovakia

left justify in out

"Sme najväčším obchodným partnerom Izraela a sme najväčším poskytovateľom pomoci palestínskym úradom," povedala dnes pred plénom Európskeho parlamentu. EÚ by preto mohla byť "prvým politickým hráčom v regióne", aby mohla podporovať priamy dialóg medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 

Pokračovanie mierového procesu je dôležité aj vzhľadom na teroristickú organizáciu Islamský štát, ktorá predstavuje "dramatickú a možno bezprecedentnú hrozbu", konštatovala Mogheriniová.

 

Šéfka európskej diplomacie nezaujala jednoznačný postoj ku kontroverznej otázke, či Palestínu by mali uznať všetky krajiny EÚ ako nezávislý štát už teraz. Podľa nej je to vecou národných vlád, pričom poslancov EP vyzvala, aby zaujali postoj, ktorý mierový proces posunie dopredu.

 

Európsky parlament má v decembri hlasovať o tom, či nezáväzne podporí okamžité uznanie Palestíny ako štátu. Hlasovanie, pôvodne naplánované na 27. novembra, bolo odložené na žiadosť kresťanských demokratov. Kritici zastávajú názor, že takéto rozhodnutie by uškodilo riešeniu v podobe dvoch štátov, ktoré podporuje aj Izrael.

 

V apríli po deviatich mesiacoch stroskotalo blízkovýchodné mierové sprostredkovateľské úsilie amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. V auguste nasledovala 50-dňová vojna v pásme Gazy, ktorú ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies