Mogheriniová bude v Bruseli viesť rokovania o Iráne

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 16:43 • 2 min
Mogheriniová bude v Bruseli viesť rokovania o Iráne

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie a podpredsedníčka Európskej komisie Federica Mogheriniová bude v pondelok predsedať rokovaniam so zástupcami Francúzska, Nemecka, Británie a Iránu v Bruseli. Rozhovory sú súčasťou dlhodobého úsilia ukončiť jadrové ambície Teheránu.

slovakia

left justify in out

"Federica Mogheriniová bude hosťovať v Bruseli budúci pondelok 16. marca 2015 stretnutie s ministrami zahraničia Nemecka, Frankom Walterom Steinmeierom, Francúzska, Laurentom Fabiusom, Veľkej Británie, Philipom Hammondom, a Iránu, Muhammadom Džavádom Zarífom," píše sa v stanovisku EÚ. Rovnako v pondelok sa v belgickej metropole uskutoční aj pravidelné mesačné stretnutie šéfov diplomacií krajín európskeho bloku.

Mogheriniová sa už v sobotu stretne so Steinmeierom, Hammondom, Fabiusom a ich americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym v Paríži. Schôdzka sa uskutoční na pozvanie Fabiusa a témou bude stav rokovaní o spornom iránskom jadrovom programe. Francúzsky minister zahraničia sa ešte minulý týždeň vyjadril, že doterajšie návrhy Teheránu počas rokovaní so šiestimi mocnosťami nie sú dostatočné a je potrebné urobiť viac. 

 

Irán, Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko sa dohodli, že najneskôr na konci marca musí byť pripravená rámcová a v júni už finálna dohoda, z ktorej bude zrejmé, že Teherán svoje jadrové aktivity udrží na uzde. Výmenou za dohodu bude zrušenie medzinárodných obchodných sankcií, ktoré škodia iránskej ekonomike. Dohodu sa však nedarí dosiahnuť už dlhé roky a Izrael stále intenzívnejšie poukazuje na údajný iránsky zámer vyrobiť jadrové zbrane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona