Mogherini v Bratislave: Posilňovanie európskej obrany neznamená vytvorenie európskej armády

NETKY.SK • 27 September 2016, 10:21 • 2 min
Mogherini v Bratislave: Posilňovanie európskej obrany neznamená vytvorenie európskej armády

BRATISLAVA – Práca na posilňovaní európskej obrany neznamená vytvorenie európskej armády. Ale naopak, znamená to posilňovanie spolupráce medzi členskými štátmi EÚ s cieľom mať efektívnejšiu európsku obranu vrátane spolupráce s NATO. Pred začatím dnešného neformálneho zasadnutia ministrov obrany krajín EÚ v Bratislave to uviedla vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogherini.

slovakia

left justify in out

"Nie je to o európskej armáde. Je to o využití všetkých nástrojov, ktoré máme, s cieľom posilnenia našich európskych schopností v oblasti obrany. Je to niečo, čo európski občania od nás očakávajú," uviedla dnes Mogherini. Podľa jej slov väčšina členov EÚ je zajedno v tom, že neuvažujú o vytvorení európskej armády, ale o lepšom využití prostriedkov, ktoré má už dnes EÚ k dispozícii.

 

Ministri obrany dnes v Bratislave diskutujú o implementácii obranných aspektov globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky či o spoločnom postupe voči hybridným hrozbám a kybernetickej bezpečnosti. Rokovania vedie Mogherini. Zasadnutia sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý spolu s Mogherini budú informovať o implementácii Varšavskej deklarácie o spolupráci medzi EÚ a NATO.

 

Počas pracovného obeda sa ministri obrany budú venovať aj misiám a operáciám spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky so zameraním na Líbyu a región Sahel.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies