Modul Philae znovu prestal komunikovať

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 12:06 • 2 min
Modul Philae znovu prestal komunikovať

BRATISLAVA - Modul Philae, ktorý sa od novembra nachádza na kométe 67P/Churyumov-Gerasimenko, znovu prestal komunikovať s riadiacim centrom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v nemeckom Darmstadte.

slovakia

left justify in out

Posledný kontakt s ním nadviazali 9. júla, odvtedy však boli všetky pokusy o komunikáciu neúspešné. Philae, ktorý sa v júni po siedmich mesiacoch prebral z hibernačného režimu a následne prostredníctvom sondy Rosetta vyslal signál na Zem, podľa posledných dostupných údajov zmenil polohu a pravdepodobne sa znova nachádza v tieni. Jeho batérie tak nemajú dostatok energie. Zmenu polohy modulu mohol podľa vedcov spôsobiť napríklad únikov plynov z povrchu kométy.


Sonda Rosetta vypustila modul Philae na kométu 67P/Churyumov-Gerasimenko vlani 12. novembra o 9:35 SEČ. Modul pristál približne o sedem hodín neskôr, čím sa stal prvým ľudskou rukou vyrobeným strojom na kométe. Pri pristátí sa mu však nepodarilo vystreliť úchytné zariadenia podobné harpúne, a preto sa odrazil. Na povrch kométy po druhý raz dosadol až o hodinu a 50 minút neskôr, potom sa odrazil ešte raz a po siedmich minútach pristál po tretí raz. Po niekoľkých dňoch sa mu však vybila batéria a prepol sa do hibernačného režimu. Počas krátkeho obdobia fungovania však stihol na povrchu kométy zaznamenať prítomnosť organických molekúl.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies