Modrý Bratislavský hrad bude vyjadrovať podporu ľuďom s autizmom

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 17:25 • 2 min
Modrý Bratislavský hrad bude vyjadrovať podporu ľuďom s autizmom

BRATISLAVA - V noci zo soboty (2.4.) na nedeľu (3.4.) sa Bratislavský hrad rozsvieti na modro. Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) si týmto spôsobom pripomenie Svetový deň povedomia o autizme (2.4.)

slovakia

left justify in out

"Ako prejav úcty k ľuďom s touto vývinovou poruchou sa južná a západná strana hradného paláca po zotmení nasvieti modrou farbou, ktorá je symbolom komunikácie," informuje komunikačný odbor NR SR. Práve znížená schopnosť, resp. neschopnosť vzájomnej spoločenskej interakcie, bežnej komunikácie je jedným zo základných prejavov autizmu.

 

NR SR sa tak pripojí k ďalším parlamentom a vládam na celom svete, ktoré sa zapojili do kampane "Light It Up Blue!", aby upozornili na autizmus, ktorý postihuje približne 70 miliónov ľudí na svete. Cieľom iniciatívy je zvýšiť povedomie o tomto spoločenskom probléme nielen u verejnosti, ale aj u štátnych predstaviteľov.

 

Podobne ako Bratislavský hrad sa na modro rozsvieti viac ako 200 významných budov po celom svete, napríklad Opera v Sydney, Empire State Building a Rockefeller Center v New Yorku, Willis Tower v Chicagu či parlament v Budapešti.

 

Svetový deň povedomia o autizme na Slovensku sa uskutoční pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku. Iniciátorom je občianske združenie SPOSA, ktoré v súčasnosti rozbieha svoj projekt Autisti v práci. V rámci neho plánujú vyškoliť 10 job koučov, ktorí budú trénovať skupinu 30 autistov. Pomôžu im spojiť sa s potenciálnym zamestnávateľom a taktiež im budú oporou pri získavaní prvých pracovných skúseností. Cieľom projektu je zaradiť ľudí s autizmom do spoločnosti a navrátiť im sebaúctu, naplnenie a zmysel života.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies