Modré barety OSN preberajú kontrolu nad Mali

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 15:21 • 2 min
Modré barety OSN preberajú kontrolu nad Mali

BAMAKO - Sily mierovej misie OSN v pondelok prevzali kontrolu nad krajinou z rúk vojakov Africkej únie, ktorí krajine prišli pomôcť po povstaní islamistov zo začiatku roka.

slovakia

left justify in out

Viac ako 12 500 vojakov OSN nahradilo africkú misiu podporujúcu francúzskych vojakov, ktorí v Mali zostali po januárovom zásahu proti postupujúcim extrémistickým povstalcom. Úlohou príslušníkov OSN na čele s rwandským generálom Jeanom-Boscom Kazurom bude dohliadať na situáciu v západoafrickej krajine, ktorá sa pripravuje na prezidentské voľby naplánované na koniec júla . Príchod známych modrých baretov v rámci misie MINUSMA umožní Parížu postupne stiahnuť svoje sily z Mali, kde ich bolo v jednom čase až 4500. V krajine zostane približne 1000 z nich. Netradične štedrú pomoc OSN ponúkla aj Čína, a to v podobe 500 vojakov.

Malijská vláda a Tuarégovia nedávno uzavreli dohodu, ktorá umožní konanie prezidentských volieb naplánovaných na 28. júla. Hlasovanie je považované za nevyhnutné pre nastolenie demokratickej vlády po minuloročnom prevrate, po ktorom ovládli sever krajiny islamisti. Úlohou nového prezidenta bude vyviesť Mali z krízy, ktorá trvá od povstania Tuarégov na severovýchode Mali v januári 2012. Problémom pri voľbe však bude doručenie miliónov voličských preukazov, keďže státisíce ľudí pre konflikt zo začiatku roka opustilo svoje domovy. Problémom je aj nestabilita v meste Kidal stále okupovanom Tuarégmi. Riziko ojedinelých útokov separatistov je navyše stále vysoké a problémy spôsobuje aj logistika na rozľahlom území, kde je nedostatok vody a panujú viac ako 40-stupňové horúčavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies