Modranskí vinári chcú na juhu Slovenska šľachtiť nové odrody viniča

NETKY.SK • 18 August 2015, 13:40 • 2 min
Modranskí vinári chcú na juhu Slovenska šľachtiť nové odrody viniča

STREKOV - Využiť unikátne prírodné podmienky v okolí obce Strekov, okres Nové Zámky, chce vinohradnícky dom Chateau Modra, ktorý tu začína s rozširovaním svojich vinohradov. Spoločnosť plánuje rozvíjať aj spoluprácu vinohradníckych regiónov a šľachtenie a registráciu originálnych slovenských odrôd viniča.

slovakia

left justify in out

Podnik už v Strekove na niekoľkých hektároch vysadil mladý vinohrad, ktorý bol v týchto dňoch slávnostne vysvätený.

"Chceme byť dôstojným pokračovateľom vinohradníckej tradície tejto výnimočnej lokality a zároveň chceme spolupracovať so silnou komunitou vinárov v Strekove," povedal počas svätenia mladých viníc obchodný riaditeľ Chateau Modra Karol Šebo.

 

Ako pripomenul, nové vinice sa rozhodli vysadiť v Strekove pre jedinečnosť tejto lokality. "Tu sa vďaka klimatickým podmienkam a vápenatej, ílovo-hlinitej pôde pestuje najkvalitnejší vinič na Slovensku. Naším cieľom je ponúkať autentické vína s transparentným pôvodom z najlepšieho slovenského terroiru," doplnil.

 

Chateau Modra vlastní 12 zo 14 registrovaných novošľachtencov viniča. Podnik dofinancoval ich registráciu a začali s certifikáciou aj na európskej úrovni. Aktivity tohto vinárskeho domu v súčasnosti smerujú k tomu, aby sa obnovovali a omladzovali staré vinice, vysádzali sa nové a zároveň sa oživilo aj šľachtiteľstvo. "Slovenské vinárstvo bývalo silné, je tu tradícia, na ktorej sa dá a musí stavať. Ideálne strekovské podmienky preto plánujeme využiť aj na šľachtenie nových odrôd viniča," doplnil Šebo.

 

Obec Strekov leží medzi Novými Zámkami a Štúrovom. Z pohľadu vinárstva je výnimočná pôdou i počasím. V roku je tu evidovaných mimoriadne veľa slnečných dní, vďaka čomu tu dozrieva kvalitné hrozno s vysokou cukornatosť. Kyseliny v ňom neoxidujú, ale udržia sa, čo dodáva vínam z tejto oblasti osobitný charakter. Strekov patrí do Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, ktorá je s výmerou 5463 hektárov najväčšou na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies