Modra hostí medzinárodnú výstavu vinohradníkov, vinárov aj milovníkov vína

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 15:10 • 2 min
Modra hostí medzinárodnú výstavu vinohradníkov, vinárov aj milovníkov vína

MODRA – Priaznivci bielych, červených, ružových aj šumivých vín sa môžu tešiť na 17. ročník medzinárodnej výstavy Vitis Aurea. Uskutoční sa 24. a 25. marca v Modre. Návštevníci budú môcť ochutnať vzorky európskych aj amerických vín. TASR o tom informoval Vladimír Sodoma z modranského spolku vinohradníkov a vinárov Vincúr, organizátora akcie.

slovakia

left justify in out

"Výstava vína chce milovníkom vína poskytnúť potešenie z číreho vzhľadu, nádhernej farby, omamnej vône a neopakovateľnej chuti tohto nápoja, ktorý osvieži a prinesie tvorivé myšlienky. Tento nápoj v sebe skrýva tvrdú prácu vinohradníka, silu slnka a pôdy, na ktorej sa hrozno pestovalo," povedal Sodoma.

 

Podľa jeho informácií bude na Vitis Aurea 2017 k dispozícii 462 vín od 89 výrobcov z Českej republiky, Francúzska, Portugalska, Čile, Nemecka, Luxemburska a USA. Najviac, 318, bude bielych vín, červené bude reprezentovať 80 a ružové 64 vzoriek. Na priaznivcov šumivých vín bude čakať 25 vzoriek. Degustačná komisia, ktorá vína hodnotila 2. marca, udelila jednu veľkú zlatú medailu, 66 zlatých a 82 strieborných medailí.

 

Sodoma sa vyjadril aj k vinohradníckemu roku 2016, ktorý bol podľa neho pre oblasť Malých Karpát výrazne nepriaznivý. Ovplyvnil ho výrazne teplejší marec aj mrazy na sklonku apríla, ktoré prišli po takmer 30 rokoch. V lokalitách bez dostatočnej ochrany spôsobila peronospóra škody 20 až 25 percent. Oberačky začali skôr ako v roku 2015. Hrozno si udržalo vyššie kyseliny, čo vyhovovalo výrobe bielych a hlavne ružových vín.

 

Spolok vinohradníkov a vinárov Vincúr organizuje aj ďalšie aktivity s tematikou vína, ako sú Deň otvorených pivníc v Modre a Katarínska ochutnávka mladých vín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies