Modi sľúbil, že pomôže zmierniť krízu spôsobenú nedostatkom hotovosti

NETKY.SK • 2 Január 2017, 09:10 • 2 min
Modi sľúbil, že pomôže zmierniť krízu spôsobenú nedostatkom hotovosti

NAI DILLÍ - Indický premiér Narendra Modi dnes sľúbil, že pomôže zmierniť krízu, ktorú spôsobil nedostatok hotovosti v krajine po nečakanom rozhodnutí vlády stiahnuť z obehu bankovky s najvyššou hodnotou. Kabinet pripravuje sériu stimulov na pomoc chudobným, ženám a malým firmám. Vyhlásil dnes Modi vo svojom novoročnom príhovore v televízii.

slovakia

left justify in out

Modiho vláda podnikla vlani 8. novembra radikálny krok. Stiahla z obehu bankovky v hodnote 500 a 1000 rupií (6,98 - 13,97 eura). Cieľom tohto opatrenia mal byť boj proti korupcii a daňovým únikom. Ale zrušené bankovky predstavovali až 86 % všetkého obeživa v Indii. Okrem toho obyvatelia mohli zrušené bankovky vymieňať alebo ukladať na účty len do 30. decembra 2016.

 

Milióny ľudí v krajine tak boli nútené stáť celé hodiny v radoch pred bankami, aby stihli vymeniť alebo uložiť neplatné bankovky a neprišli o peniaze. Štát však nestačí tlačiť a dodávať nové bankovky. Nedostatok hotovosti vyvolal chaos a hnev obyvateľov. Experti odhadujú, že potrvá celé mesiace, kým sa Indii podarí nahradiť staré bankovky novými.

 

Ekonómovia sa zase obávajú, že táto výmena môže v krátkodobom horizonte negatívne ovplyvniť hospodársky rast Indie.

 

Modi v prejave vyhlásil, že sa jeho vláda bude snažiť, aby sa bankový systém vrátil v čo najkratšom čase do "normálu".

Predstavil tiež niekoľko programov zameraných na poskytnutie lacného bývania pre chudobných v odľahlých oblastiach aj na okrajoch miest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies