Modi: Al-Kájda v Indii zlyhá

NETKY.SK • 19 September 2014, 10:34 • 2 min
Modi: Al-Kájda v Indii zlyhá

NAÍ DILLÍ - Indický premiér Narendra Modi uviedol, že al-Kájda sa bude snažiť v druhej najľudnatejšej krajine sveta naverbovať nových členov, vyjadril však presvedčenie, že indickí moslimovia sú Indii oddaní.

slovakia

left justify in out

Al-Kájda oznámila sformovanie svojej prvej odnože v južnej Ázii skôr v septembri. O niekoľko dní neskôr sa prihlásila k zodpovednosti za únos pakistanskej vojenskej lode. Modi, hinduistický nacionalista zvolený v máji, však tvrdí, že indickí moslimovia sú patrioti a nezradili by svoju krajinu, ktorá má za sebou dlhú históriu náboženských sporov. "Indickí moslimovia budú žiť pre Indiu, zomierať pre Indiu a nebudú chcieť pre Indiu nič zlé," povedal v rozhovore pre CNN. "Ak si niekto myslí, že indickí moslimovia budú tancovať ako pískajú, má halucinácie", dodal.

 

Vodca al-Kájdy Ajman az-Zaváhirí začiatkom septembra oznámil založenie novej odnože teroristickej siete na indickom subkontinente. Cieľom je zriadenie kalifátu v Barme, Bangladéši a častiach Indie a oslobodenie moslimov spod "neprávosti a útlaku" v oblastiach, ako je Kašmír. Protiteroristickí experti tvrdia, že starší lídri al-Kájdy bojujú o nových regrútov s Islamským štátom, ktorý priťahuje mladých nasledovníkov vo svete po zriadení nového štátu v rámci iracko-sýrskych hraníc. Líder Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí sa sám vyhlásil za "kalifa" alebo hlavu štátu a žiada lojalitu od všetkých moslimov. Tí tvoria v Indii 15 percent populácie, teda odhadom 175 miliónov. To robí z Indie tretiu krajinu s najväčším počtom moslimov na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona