Modernizácia železničného úseku pri Trenčíne sa opäť predĺži

NETKY.SK • 18 November 2016, 16:52 • 2 min
Modernizácia železničného úseku pri Trenčíne sa opäť predĺži

BRATISLAVA - Modernizácia železničnej trate v úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá sa znovu predlžuje. Združenie Brezina na čele so spoločnosťou TSS Grade, a.s. obnovu dvanásťkilometrového úseku železníc nestihne dokončiť ani v náhradnom termíne do konca novembra tohto roka. Modernizácia úseku za zmluvnú cenu takmer 245 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (294 mil. eur vrátane dane) mala byť pôvodne hotová vo februári tohto roka.

slovakia

left justify in out

"Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ako investor stavby konštatujú, že lehota na dokončenie uvedeného stavebného diela nebude dodržaná a viacero stavebných objektov zostáva nedokončených," informovala v piatok hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. "Zhotoviteľ stavby v súčasnosti objektivizuje dôvody neplnenia termínu, pričom obe zmluvné strany vedú intenzívne rokovania za účelom verifikácie ich opodstatnenosti, ako aj za účelom kvalifikovaného stanovenia dodatočnej lehoty na dokončenia diela," dodala hovorkyňa. Železnice uzavreli zmluvu o dielo so zhotoviteľom stavby ešte pred štyrmi rokmi, v októbri 2012.


Nový generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy, ktorý je vo funkcii od 3. novembra, dostavbu tretej etapy modernizácie trate Nové Mesto nad Váhom - Púchov v úseku pri Trenčíne intenzívne rieši ako prioritnú. "Jeho prvoradým cieľom je zrýchliť a zefektívniť práce na stavebných objektoch tak, aby boli zrealizované v požadovanej kvalite, a aby celá stavba mohla byť dokončená a skolaudovaná v čo najskoršom termíne," uviedla Pavliková.


"ŽSR sa opätovne ospravedlňujú všetkým dotknutým obyvateľom Trenčína a okolia za dočasné obmedzenia, súvisiace s realizáciou uvedeného stavebného diela a zároveň si dovoľujú poprosiť o trpezlivosť a pochopenie pri dostavbe jednej z najväčších a najdôležitejších stavieb modernizácie železničného koridoru v Slovenskej republike," uzavrela hovorkyňa železníc.


Európska komisia modernizáciu úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá v programovom období 2007 - 2013 nepreplatila. Dôvodom bol sporný priebeh tendra na výber zhotoviteľa a viaceré súdne spory. Štát musí zaplatiť náklady z vlastných zdrojov, alebo sa môže pokúsiť prefinancovať časť projektu z peňazí Európskej únie v novom programovom období 2014 - 2020.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies