Modernizácia súdov vstupuje do ďalšej fázy

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 18:34 • 2 min
Modernizácia súdov vstupuje do ďalšej fázy

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR podpísalo zmluvy na realizáciu ďalších projektov elektronizácie justície.

slovakia

left justify in out

"Účastníci konania si budú môcť prezerať súdny spis cez internet, súdy budú mať možnosť vypočúvať cez videokonferencie a zlepší sa zverejňovanie súdnych rozhodnutí na webe. To je len niekoľko z viacerých výhod, ktoré súdom prinesie projekt Rozvoja elektronických služieb súdnictva (RESS)," informovala agentúru SITA hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Alexandra Donevová. Projekt financovaný z prostriedkov Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) sa začína realizovať vďaka zmluvám, ktoré ministerstvo spravodlivosti SR tento týždeň podpísalo s tromi dodávateľmi.

 

"Na jednej strane kladieme dôraz na zvyšovanie zodpovednosti sudcov za riadny výkon ich povolania. Na strane druhej robíme všetko pre to, aby sme súdy vybavili novými technológiami a zefektívnili a zrýchlili ich prácu," cituje tlačová správa šéfa rezortu justície Tomáša Boreca. Elektronizáciu súdov považuje minister spravodlivosti "za dôležitý pilier celkovej pripravovanej reformy procesno-právneho prostredia, ktorá prinesie občanom i podnikateľom modernejšie pravidlá ochrany ich práv". 

 

Z hľadiska rozsahu i finančného objemu je súčasná elektronizácia slovenských súdov podľa MS SR najintenzívnejšia v ich modernej histórií. Vybraní uchádzači už realizujú niekoľko projektov, ako je napríklad realizácia elektronického súdneho spisu (financovaného zo švajčiarskeho mechanizmu) či elektronická Zbierka zákonov "Slov-Lex", ktorá sa financuje z eurofondov. Nové zmluvy podpísalo ministerstvo spravodlivosti s víťazmi elektronickej aukcie - spoločnosťou IBM Slovensko (informačný systém v hodnote 10,3 mil. eur zabezpečujúci rozvoj existujúcich a nové elektronické služby súdnictva), bit-Studio Bratislava (vybudovanie informačného systému videokonferencií v hodnote 13,9 mil. eur) a Atos IT Solutions and Services (dodávka a riešenie informačného systému úložiska v hodnote 2,69 mil. eur). 


Nový projekt by mal byť ukončený v roku 2015. "Okrem rýchlejšieho a efektívnejšieho súdneho konania bude mať dôležitý prínos z hľadiska transparentnosti súdneho rozhodnutia, a to vďaka skvalitneniam systému zverejňovania súdnych rozhodnutí na internete, ktorý v súčasnosti nie je plne vyhovujúci," informovala ďalej v tlačovej správe hovorkyňa MS SR. 

 

Projekt Rozvoja elektronických služieb súdnictva ďalej zahŕňa rozsiahly komplex prepojených služieb. Podľa Alexandry Donevovej ide napríklad o dobudovanie služieb portálu eŽaloby, vybudovanie služieb InfoSúd (informovanie účastníka o stave konania, informovanie o pojednávaniach a informácie o súdnom konaní v rôznych súdnych agendách, informácie úradnej tabule), rozvoj Elektronického denníka znalca, vybudovania modulu Centrálnej evidencie exekúcií (CEEx), vybudovanie modulu elektronizovanej justičnej štatistiky a rezortného výkazníctva, vybudovanie Univerzálneho bezpečného úložiska súdnictva (archív) a samozrejme zmieňované služby v oblasti videokonferencií. 

 

Výsledkom projektu RESS má byť lepší elektronický prístup verejnosti a inštitúcií v oblasti pokrývajúcej desať agend verejnej správy, ktoré súvisia s najmenej šestnástimi životnými situáciami občanov a podnikateľov. Elektronické služby budú využívať základné registre štátnej správy ako aj registre v gescii rezortu spravodlivosti a stanú sa integrálnou súčasťou elektronických služieb verejnej správy. Projekt doplní prebiehajúcu informatizáciu justície na Slovensku a nadviaže predovšetkým na projekt Rozvoj a technická inovácia súdnictva (RTIS), ktorý sa v súčasnosti už uskutočňuje. 

 

Ako ďalej informovalo MS SR, okrem projektov eJustice sú v súčasnosti už intenzívne rozbehnuté práce na projekte Elektronického systému monitoringu osôb, ktorý predstavuje zásadnú modernizáciu väzenstva, ale aj zvýšenie bezpečnosti občanov pred páchateľmi násilných trestných činov, pred domácim násilím či kriminalitou na verejných hromadných podujatiach, najmä na štadiónoch. "Vďaka práci Ministerstva spravodlivosti SR je Slovenská republika prvým členským štátom v EÚ, ktorý čerpá prostriedky z eurofondov na vybudovanie systému elektornického monitoringu osôb, takzvané náramky," dodáva sa v tlačovej správe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona