Moderní ľudia žili v Ázii minimálne o 20-tisíc rokov skôr

NETKY.SK • 15 Október 2015, 11:31 • 2 min
Moderní ľudia žili v Ázii minimálne o 20-tisíc rokov skôr

TOKIO - Medzinárodný tím paleontológov objavil v jaskyni Fujan v juhočínskej provincii Chu-nan fosílie 47 ľudských zubov, ktorých vek určili na 80-tisíc až 120-tisíc rokov. Sú tak minimálne o 20-tisíc rokov staršie než najstaršie nálezy z Blízkeho východu a Európy, a spochybňujú tak teóriu, že všetci súčasní Neafričania sú potomkami ľudí, ktorí opustili Afriku pred približne 60-tisíc rokmi.

slovakia

left justify in out

"Na základe morfológie týchto zubov nám bolo jasné, že patria druhu Homo sapiens. Prekvapil nás však ich vek. Fosílie boli uložené vo vápencovom podloží, pričom nad nimi boli stalagmity, ktorých vek sme určili na 80-tisíc rokov. To znamená, že všetko pod nimi musí byť staršie než 80-tisíc rokov. Tie zuby tak môžu mať až 120-tisíc rokov," uviedla María Martinón-Torres z University College London s tým, že spolu s ľudskými zubami našli aj fosílne pozostatky rôznych živočíchov z rovnakého obdobia.

 

Fosílie moderných ľudí staršie než 60-tisíc rokov sa už predtým našli aj v Izraeli, vedci ich však považovali za príslušníkov nejakej skoršej migrácie z Afriky, ktorí však neprežili. "Niektorí vedci už v minulosti prišli s teóriou, že ľudia začali migrovať z Afriky skôr než pred 60-tisíc rokmi. Musíme teraz zistiť, či sa táto skoršia migrácia skončila neúspechom a títo ľudia vyhynuli alebo naozaj prispeli k neskoršiemu zaľudneniu Zeme. Možno sme naozaj všetci potomkami migrácie spred 60-tisíc rokov, ale možno bolo tých migrácií viac," vyhlásila Martinón-Torres, podľa ktorej objav zubov v južnej Číne môže pomôcť vysvetliť aj to, prečo sa Homo sapiens po prvý raz objavil v Európe až pred 45-tisíc rokmi.

 

Jedným z dôvodom môže byť prítomnosť neandertálcov, ktorí predstavovali pre moderných ľudí konkurenciu. Taktiež je však možné, že Homo sapiens, ktorý bol pôvodne tropickým druhom, nebol spočiatku prispôsobený na chladnú klímu v Európe. To by vysvetľovalo aj to, prečo pozostatky moderných ľudí našli v južnej Číne, zatiaľ čo v strednej a severnej žili v tom čase primitívnejšie druhy ľudí, ktorí mohli byť ázijskými príbuznými neandertálcov. Vedci o svojom objave informovali v časopise Nature.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona