Moderné Odbory Volkswagen majú viac ako 7 300 členov a chcú čo im patrí

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:03 • 2 min
Moderné Odbory Volkswagen majú viac ako 7 300 členov a chcú čo im patrí

BRATISLAVA - Moderné Odbory Volkswagen evidovali k 1. novembru viac ako 7 300 členov. Tí odišli z pôvodnej odborovej organizácie Volkswagenu, ktorá bola súčasťou Odborového zväzu (OZ) KOVO.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to jeden zo zakladateľov Moderných Odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský, podľa ktorého sú ich nové odbory jedinou relevantnou odborovou organizáciou zastupujúcou zamestnancov v rokovaniach o pracovných podmienkach v automobilke. Ako ďalej Smolinský informoval, OZ KOVO prišiel celkovo o viac ako 8 100 členov.


Moderné Odbory Volkswagen vyhlásili, že ich prioritou je "venovať sa podstate činnosti odborov, a to zastupovaniu zamestnancov v jednaní o dôstojných pracovných podmienkach a o ich sociálnom zabezpečení. Prebiehajúce súdne spory nebudú mať žiadny vplyv na fungovanie Moderných Odborov Volkswagen ako nastupujúcej odborovej organizácie." Podľa Smolinského by on a ostatní členovia vedenia odborov Volkswagenu mali zotrvať na svojich pozíciách až do konečného rozhodnutia súdov.


Nové Moderné Odbory Volkswagen naďalej trvajú na tom, aby peniaze odborovej organizácie Volkswagenu, ktorá je v likvidácii, "boli jej bývalým aj súčasným členom do posledného centu vrátené". "Vyzývame preto vedenie OZ KOVO, aby prestalo viesť vojnu s odborovou organizáciou Volkswagenu a jej členmi a vrátilo odborárom a zamestnancom Volkswagenu všetko, čo im právom patrí," uviedli zástupcovia Moderných Odborov Volkswagen.


Nové Moderné Odbory Volkswagen podľa informácií Smolinského založili už 18. septembra ako reakciu na neúnosné pomery v Odborovom zväze KOVO (OZ KOVO). Spor medzi odborármi vznikol po tom, čo OZ KOVO na mimoriadnom zasadnutí rady rozhodol o likvidácii odborovej organizácie Volkswagenu. OZ KOVO zdôvodnil svoje rozhodnutie porušením stanov zo strany odborovej organizácie Volkswagenu, keď vylúčili zo svojich radov Kolomana Kraslana.

 

Podľa Smolinského šéf OZ KOVO Emil Machyna mal prostredníctvom Kraslana ovplyvňovať pomery v odboroch. Kraslan v júni kandidoval na predsedu odborov Volkswagenu, avšak neúspešne. Smolinský zároveň uviedol, že príčinou vylúčenia bolo to, že na prácu Kraslana v odboroch sa sťažovali zamestnanci automobilky. Odbory Volkswagenu sa vo veci údajného porušenia stanov OZ KOVO obrátili na súd.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies