Moderné mestá duchov

NETKY.SK • 14 December 2017, 08:38 • 2 min
Moderné mestá duchov

Každý rok po celom svete vznikajú nové mestá. Avšak nie vždy nájdu svojich obyvateľov. Stovky nových obytných domov je prázdnych a čakajú na svojich majiteľov. Takéto mestá mnohí ľudia nazývajú aj "mestami duchov".

slovakia

left justify in out

Kangbashi - Čína

Čína je svetovým lídrom, pokiaľ ide o počet budov vo výstavbe. Nové mestá sú tam postavené každý rok, ale napriek vysokej hustote obyvateľstva zostáva veľa z nich prázdnych. Jedným z pravdepodobných dôvodov sú extrémne vysoké ceny nehnuteľností. Ďalšia teória hovorí, že je to poistenie v prípade vojny. Ak sú husto osídlené čínske mestá napadnuté zo vzduchu, prebudovanie budov bude stáť majetok. Najväčšie čínske mesto duchov sa nachádza v okrese Ordos, kde bolo objavené bohaté uhoľné ložisko. V meste Kangbashi existujú tisíce domov, ako aj potrebná infraštruktúra vrátane letiska, parkov, divadiel, uličiek a múzea. Stavba sa začala v roku 2001 a predpokladalo sa, že tam bude bývať až milión obyvateľov. V súčasnosti tam však žije iba 2% plánovanej populácie.

 

obrazok

 

Cirueña - Španielsko

Na začiatku roku 2000 bola Cirueña malou dedinkou na severe Španielska. Ale o niekoľko rokov neskôr bolo na okraji mesta postavené celé mesto určené pre 10 000 ľudí v rekordnom čase. Viac ako 100 chatiek a viacbytových budov bolo postavených  s reštauráciami, obchodmi, bazénmi a dokonca aj golfovým klubom. Rok 2008 priniesol globálnu finančnú krízu, ktorá zabránila riešeniu mesta. Teraz má Cirueña trochu viac ako 100 občanov, ale všetky potrebné infraštruktúry fungujú správne. Teraz má Cirueña niečo cez  100 občanov, ale všetky potrebné infraštruktúry fungujú správne.

 

obrazok

 

Tianducheng - Čína

Na východe Číny je malá replika Paríža: Tianducheng. Mesto bolo postavené v rovnakom štýle, s vlastnými Champs-Élysées, Notre-Dame de Paris a dokonca aj malou kópiou Eiffelovej veže, ktorá je 108 metrov vysoká. Mesto bolo postavené v roku 2007 a bolo určené pre 100 000 ľudí, ktorí chcú vymeniť svoj vidieckový spôsob života za mestský. Teraz však nemá ani štvrtinu obyvateľstva. Ceny nehnuteľností sa ukázali ako neznesiteľné, podobne ako na iných podobných miestach v Číne.

 

obrazok

 

Kilamba - Angola

Nové mesto Kilamba postavila čínska investičná spoločnosť 30 km od mesta Luanda, hlavného mesta Angoly. Bolo to včleňovanie predvolebných sľubov prezidenta Jose Eduardo dos Santos, ktorý zaručil výstavbu obrovského množstva budov v čo najkratšom čase. Výstavba bola dokončená v roku 2012. K dispozícii bolo 750 viacpodlažných bytových domov. Celkové náklady na výstavbu sa odhadujú na 3,5 miliardy dolárov. Väčšina obyvateľov je pod hranicou chudoby a žije s 2 dolármi denne. Preto si nemôžu dovoliť kúpiť si byt ani s pomocou hypotéky.

 

obrazok

 

Masdar City - SAE

Masdar City je ekologické mesto, ktoré sa nachádza 17 km od hlavného mesta Spojených arabských emirátov Abú Dhabí. Projekt sa odhaduje na 22 miliárd dolárov. Je založený na princípe zodpovednosti, čo znamená udržateľné prostredie v meste. To sa dosiahne poskytnutím energie z obnoviteľných zdrojov, minimalizovaním emisií oxidu uhličitého do atmosféry a úplným systémom recyklácie mestských odpadov. Mesto je určené pre 50 000 obyvateľov, ale teraz tam žije iba 300 ľudí. Väčšina z nich sú študenti Inštitútu pre vedu a techniku ​​Masdar. Vozidlá sú tam zakázané a iba jeden obchod je otvorený. Pre väčšinu tovaru je potrebné ísť do iných miest.

 

obrazok

 

Naypyidaw - Mjanmarsko

V roku 2005 vláda Mjanmarska, celkom neočakávane pre celý svet, rozhodla presunúť hlavné mesto z Yangonu do Naypyidaw. Nové hlavné mesto bolo postavené uprostred džungle v neobývanej časti krajiny a zaberalo plochu 7.054 km2. Stálo to niekoľko miliárd dolárov a niekoľko rokov výstavby, ktoré dali terénu nový status. Okrem vládnych a obytných budov bolo v meste postavených množstvo nákupných centier, hotelov, golfových ihrísk, športového areálu, herbárium a dokonca aj zoologická záhrada. Presný čas prevodu bol menovaný v 6:36 hodín astrológmi, ktorých názor má obrovský význam pre obyvateľov tejto krajiny. Dôvod zmeny kapitálu je stále tajomstvom. Medzi najzaujímavejšie teórie patrí strach úradov z veľkého množstva ľudí a prípadné štrajky, ako aj názory astrológov. Spočiatku tu žili členovia vlády. Podľa povestí im bolo nariadené presunúť sa do nového kapitálu do 48 hodín, ale len málo z nich vykonalo vôľu orgánov. Po dlhú dobu bol Naypyidaw opustené miesto s prázdnymi domami a ulicami. Avšak teraz, po dvanástich rokoch, je to živé mesto s neustále rastúcim počtom obyvateľov.

 

obrazok

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona