Moderná tragédia: Zemetrasením zničená veža v Nepále je miestom selfie fotiek

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 18:45 • 2 min
Moderná tragédia: Zemetrasením zničená veža v Nepále je miestom selfie fotiek

KÁTHMANDU - Sociálne médiá sú kronikou života a niekedy aj smrti. Nemalo by teda prekvapovať, že jedno miesto, predstavujúce obrovskú ľudskú a kultúrnu stratu po ničivom sobotňajšom zemetrasení v Nepále, je teraz "bombardované" klikajúcimi smartfónmi.

slovakia

left justify in out

Zo slávnej historickej deväťposchodovej veže Dharahara v nepálskej metropole Káthmandu sa pri zemetrasení stala iba obrovská kopa červených tehál a prachu. Na okolité sutiny sa šplhajú desiatky ľudí a robia si "selfie" zábery s troskami veže alebo spoločné fotografie s priateľmi. 

 


     

Vežu postavili v roku 1832 nepálski vládcovia a bola jednou z najvzácnejších pamiatok krajiny. Nachádza sa aj na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Turisti si ju fotografovali oveľa viac než ostatné budovy zničené sobotňajším zemetrasením, uviedla dnes tlačová agentúra AP.
     

Nie je jasné, koľko ľudí zahynulo vo veži, ale v čase otrasov bola údajne plná turistov.
     

Študent ekonómie Pawan Thapa (21), ktorý pricestoval z predmestia na pomoc pri záchrannej akcii, bol znechutený atmosférou na mieste. Niektorí z ľudí, čo sa pri veži Dharahara fotografovali, sa pred smartfónmi usmievali.
     

"Je to turizmus po miestach postihnutých zemetrasením. To nie je správne," povedal študent. "Viac ich zaujíma robenie selfie záberov než hĺbka celej tragédie," dodal.
     

Väčšinu týchto fotografujúcich ľudí však zrejme netvorili turisti, ale miestni obyvatelia, ktorí chceli zachytiť skazu svojej štvrte - a stratu historickej pamiatky, ktorá ich štvrť dostala do povedomia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies