Moderna je pripravená poskytnúť vakcínu proti COVID-19, čaká už len na schválenie od EÚ

NETKY.SK • 30 November 2020, 15:08 • 2 min
Moderna je pripravená poskytnúť vakcínu proti COVID-19, čaká už len na schválenie od EÚ

NEW YORK - Spoločnosť Moderna žiada regulačné orgány v USA a Európe o schválenie núdzového používania jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Výsledky novej štúdie potvrdili, že očkovacia látka poskytuje dostatočne dobrú ochranu pred koronavírusom.

slovakia

left justify in out

V hre je viacero dodávateľov
Farmaceutická firma pred dvomi týždňami informovala o takmer 95% účinnosti jej vakcíny, ktorú v Spojených štátoch pomohlo testovať 30-tisíc ľudí.

 

img

 

Moderna sa tak zapojila do akéhosi "súboja vakcín", keďže v najbližšom čase by chceli do procesu globálnej vakcinácie vstúpiť aj vakcína od spoločností Pfizer a BioNTech, britská látka od firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity či ruský Sputnik V.

 

Svet počas koronakrízy 
Odkedy sa koronavírus koncom decembra minulého roka začal šíriť z čínskeho mesta Wu-chan, po celom svete už nákazu potvrdili u viac ako 62 miliónov ľudí a vyžiadal si viac ako 1,4 milióna obetí. Najväčšími ohniskami nákazy sú momentálne Spojené štáty a Európa.

 

img

 

10 miliónov ľudí ešte tento rok

Ak americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) umožní Moderne núdzové použitie, spoločnosť očakáva, že do konca tohto kalendárneho roka bude pre USA pripravených 20 miliónov dávok. Na zaočkovanie každého človeka budú pritom potrebné dve dávky.

 

Európska lieková agentúra medzičasom naznačila, že je naklonená rýchlejšiemu schváleniu núdzového používania vakcíny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies