Modelka prišla kvôli tampónu o nohu

NETKY.SK • 20 Január 2018, 12:17 • 2 min
Modelka prišla kvôli tampónu o nohu

Potom, čo v roku 2012 utrpela modelka Lauren Wasser (29) syndróm toxického šoku, prišla o pravú nohu a prsty na ľavej. Kosť v mieste amputovaných prstov ale neprestávala rásť a spôsobovala jej tak silné bolesti každý deň. Informoval o tom blesk.cz.

slovakia

left justify in out

Lauren preto nakoniec prišla o svoju druhú nohu. Na duchu ale neklesá. "Som pripravená na ďalšiu kapitolu," hovorí.

 

Lauren Wasser si vybudovala úspešnú kariéru ako modelka. V roku 2012 však utrpela kvôli tampónu syndróm toxického šoku a prišla kvôli infekcii o jednu nohu a prsty na druhej. Ani na chvíľu ju ale nenapadlo, že by na svoju kariéru zanevrela.

 

So svojou protézou naďalej kráčala po mólach a venovala sa aj bežným športom. Potom ale prišla ďalšia rana. Kosti na ľavej nohe neprestávali v miestach amputovaných prstov naďalej rásť. To mladej žene spôsobovalo silné každodenné bolesti a postupne ju to čím ďalej viac obmedzovalo. Nakoniec nemohla ani chodiť. Lekári museli modelke amputovať aj druhú nohu.

 

Čo by ale mnohých "položilo", modelka ustála s nezvyčajnou psychickou silou. "Život sa zase zmení. Som v skvelom rozpoložení a moja myseľ je pripravená na ďalšiu kapitolu, " napísala na svoj Instagram pred amputáciou druhej nohy. Na lôžku v nemocnici už ju mala okrem iného navštíviť napríklad Amy Purdy, ktorá má tiež obe nohy amputované. Akonáhle sa dá Lauren trochu do kopy, má v pláne pokračovať v šírení osvety ohľadom zdravotných rizík spojených s užívaním tampónov.

 

Syndróm toxického šoku je zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje najčastejšie ženy užívajúce tampóny. Spôsobuje ho prudká bakteriálna infekcia. Prejaví sa, keď sa obvykle neškodný stafylokok žijúci na povrchu pokožky dostane do krvného obehu a začne v ňom vylučovať nebezpečné toxíny. Príznaky sú podobné chrípke - horúčka, hnačka, vracanie, bolesť hlavy, nevoľnosť, malátnosť. Narozdiel od obyčajnej chrípky však v priebehu niekoľkých hodín môžu končiť smrťou.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies