Model policajnej inšpekcie treba zmeniť

NETKY.SK • 30 September 2015, 15:09 • 2 min
Model policajnej inšpekcie treba zmeniť

BRATISLAVA – Policajná inšpekcia pôsobí legálne, v jej fungovaní sú však potrebné zmeny. K takémuto záveru dospeli trestní sudcovia Najvyššieho súdu, ktorí sa v utorok (29.9.) zišli v rámci mimoriadneho kolégia.

slovakia

left justify in out

Kolégium zvolala predsedníčka súdu Daniela Švecová s cieľom zjednotiť rozdielne právne názory na zákonnosť inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Trestní sudcovia prijali stanovisko potvrdzujúce jej legálnu pôsobnosť. Činnosť inšpekcie podľa nich nie je sama o sebe dôvodom na zrušenie rozsudku v odvolacom alebo dovolacom konaní.

 

Riaditeľ kancelárie predsedníčky súdu Ivan Solej však oznámil, že Najvyšší súd nemôže vylúčiť ďalšiu iniciatívu ohľadom inšpekcie. „Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) spochybnil dostatočnosť vyšetrovania policajtov policajtmi a touto otázkou sa bude potrebné do budúcna zaoberať,“ ozrejmil.

Nový predseda trestnoprávneho kolégia Libor Duľa priblížil, že ak je zistený vinník, ktorý je obvinený, jeho práva v súdnom konaní stráži súd. Pozornosť ESĽP však smerovala k prípadom, pri ktorých aj napriek podozreniu nebola vyvodená trestnoprávna zodpovednosť.

 

„Hovoríme o prípadoch, keď k podaniu obžaloby nedošlo. Súd, pokiaľ nedôjde k súdnemu konaniu, nemôže zabezpečiť, aby vyšetrovanie, zisťovanie, či tu je daná aj konkrétna trestnoprávna zodpovednosť, bolo dostatočne účinné,“ vysvetlil Duľa.

 

„Kvôli týmto prípadom by bolo potrebné zvoliť iný model. Pretože to vyšetrovanie môže byť perfektné, ale nemusí. A vzniká podozrenie, že trestná činnosť policajtov je zakrývaná policajtmi,“ doplnil.

 

Trestné kolégium v utorok odmietlo právnu argumentáciu v rozsudkoch senátu pod vedením Štefana Harabina, ktorý oslobodil policajtov odsúdených pre korupciu s odôvodnením, že inšpekčná služba nie je zákonná, nakoľko nie je súčasťou Policajného zboru. Harabin verejne kritizoval, že inšpekcia je priamo podriadená ministrovi vnútra, teda, že je ovládaná politikom. Libor Duľa takýto argument vylúčil.

 

„Či sú to útvary, ktoré sú vyradené prostredníctvom prezidenta Policajného zboru alebo prostredníctvom generálneho riaditeľa inšpekcie, vždy sú tieto zložky v konečnom dôsledku podriadené ministrovi vnútra. On ich však neriadi priamo, riadi ich prostredníctvom iných riadiacich policajtov. O túto záležitosť tu nejde,“ vysvetlil šéf kolégia.

 

Dôkazy získané policajnou inšpekciou sú tak podľa Duľu zákonné a použiteľné v súdnom konaní. „Nie je problém v tom, že v konečnom dôsledku ide o podriadenie politikovi. Ide o exekutívny orgán a exekutíva je politickou záležitosťou,“ mieni Duľa.

 

„Naopak, ide o absenciu reálne účinného postupu v prípadoch, ak nie je zistené, kto je za túto situáciu zodpovedný,“ ozrejmil s tým, že v týchto prípadoch nemôže súd v súdnom konaní garantovať ochranu osôb, ktoré sú dotknuté súdnym konaním. V týchto prípadoch by podľa Duľu bola legislatívna úprava potrebná.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies