Mochnev napriek zákazu trénoval, šéfka RUSADA podvádzala

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 10:45 • 2 min
Mochnev napriek zákazu trénoval, šéfka RUSADA podvádzala

MOSKVA - Ruská atletika to, zdá sa, nemyslí s návratom svojich športovcov na medzinárodné podujatia vážne. V súvislosti s dočasnou suspendáciou ruských atlétov sa objavili nové možné obvinenia.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF), presnejšie jej špecifická monitorovacia skupina, sa bude zaoberať zisteniami na základe dokumentu televízie ARD, ktorý bol odvysielaný uplynulú nedeľu. V ňom sa objavili zábery svedčiace o tom, že ruský tréner Vladimir Mochnev pokračuje vo vedení špičkových ruských atlétov napriek zákazu od IAAF. V príspevku tiež zazneli kompromitujúce informácie o novej generálnej riaditeľke RUSADA Anne Anceliovičovej.


Mochnev bol jedným z tých, ktorých komisári Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) potrestali za podávanie zakázaných látok športovcom. Pokiaľ ide o Anceliovičovú, ARD údaje disponuje zvukovou nahrávkou, na ktorej ponúkla nemenovanému športovcovi možnosť zmeny termínu testovania, čo je v rozpore s pravidlami.

 

Jej predchodca Nikita Kamajev odstúpil v decembri pod tlakom prevalenia škandálu s kamuflovaním pozitívnych dopingových prípadov ruských atlétov a vo februári zomrel údajne na srdcový infarkt. WADA v novembri na základe zistení jej vyšetrovacieho tímu suspendovala RUSADA.


Zástupcovia WADA sa vyjadrili, že si posvietia na možné ďalšie skutočnosti v súvislosti s novým dokumentom ARD. "WADA sa obáva toho, čo sa v dokumente objaví a so záujmom si ho pozrie," informoval hovorca Ben Nichols emailom ešte v čase, keď dokument nebol odvysielaný. "Ak sa v ňom vyskytnú fakty, ktoré by stáli za ďalšie vyšetrovanie, určite ich len tak neprehliadneme," dodal Nichols.

 

Ruský minister športu Vitalij Mutko zaujal kritické stanovisko k novému dokumentu ARD. Vravel, že ruská atletika prechádza reformami a nové možné obvinenia nemajú reálny základ. "Je prinajmenšom zvláštne, že dokumenty tohto typu naďalej pokračujú. Nabáda to k myšlienkam, že niekto sa snaží ovplyvniť organizácie, ktoré majú prijať závažné rozhodnutia," uviedol diplomatickým slovníkom Mutko.


Ešte vlani v novembri nezávislá vyšetrovacia komisia WADA priamo obvinila aj ruskú vládu z účasti na rozsiahlom podvode s užívaním zakázaných látok a na kamuflovaní pozitívnych prípadov v atletike.

 

IAAF v tejto súvislosti dočasne suspendovala Rusko a jeho športovcov v tomto odvetví s rizikom možnej neúčasti na OH 2016 v Riu de Janeiro. Udialo sa to aj na základe rozsiahleho dokumentu ARD ešte z decembra 2014. Rusi sa v tejto súvislosti zaviazali plniť antidopingový program, ktorý by mal viesť k očisteniu ich atletiky a zrušeniu dočasnej suspendácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies