Moc v justícii ovláda pochybná skupina ľudí

NETKY.SK • 9 August 2010, 06:20 • 2 min
Moc v justícii ovláda pochybná skupina ľudí

Moc v justícii ovláda pochybná skupina ľudí

slovakia

left justify in out

img

Zásluhou minulej vládnej moci justíciu v súčasnosti ovláda pochybná skupina ľudí, ktorá svoju prakticky nekontrolovateľnú pozíciu v justícii zneužíva. Počas rozpravy k návrhu Programového vyhlásenia vlády SR na pôde NR SR to dnes vyhlásila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).
      Tvrdí, že táto skupina ľudí si svoju pozíciu užíva. "Správa sa naozaj tak, akoby jej na verejnej mienke vôbec nezáležalo a vysmieva sa jej. Poviem napríklad prípad nehoráznych odmien na ministerstve spravodlivosti alebo odmietanie kontrol na Najvyššom súde SR," povedala.
      Ministerka reagovala aj na slová jej predrečníka, poslanca Smeru-SD Mojmíra Mamojku, podľa ktorého je hovoriť o stave justície lacným populistickým bonbónikom dneška. "Zlý stav súdnictva nie je hit, ale problém, ktorý musíme riešiť. Dlhodobo sme v situácii, že justícii dôveruje menej ako 30 percent ľudí, a to sú aj tí, ktorí na súdoch nikdy neboli," reagovala.
      Zlepšenie tohto stavu je podľa jej slov dlhodobým cieľom, ku ktorému vedú len drobné konzekventné kroky. "V opačnom prípade ohrozujeme demokraciu a ekonomiku Slovenska. Dnes je zlá vymožiteľnosť práva a korupcia brzdou ďalšieho ekonomického rozvoja. Je našou povinnosťou niečo v tejto oblasti urobiť a návrhy vo vládnom programe nás k tejto vytýčenej méte môžu posunúť," myslí si.
      Žitňanská nesúhlasí ani s tvrdím, že vládny program v oblasti justície obsahuje len kozmetické úpravy. "Kto má justíciu kontrolovať? Politici? Sudcovia samých seba nemôžu, otázka je teda kto? Ja tvrdím, že verejnosť," vyhlásila. Preto odmieta výrok Mamojku, že verejnú kontrolu justície netreba stavať ako fetiš, ktorý zachráni súdnictvo. Je presvedčená, že otvorenie systému je predpokladom, aby nedochádzalo k zneužívaniu moci.
      Žitňanská súhlasí, že nie sme v starom Ríme a nesúdi sa na námestiach, ale verejná kontrola má svoj zmysel. "Spravodlivosť nie je len vysoko odborná vec, ale aj to, čo ľudia vnímajú ako spravodlivé. Nevidím nič zlé na tom, aby Súdna rada rokovala verejne a zverejňovala svoje rozhodnutia. Určite tam prídu novinári a budú informovať verejnosť," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies