Moc by mala prevziať pravica

NETKY.SK • 8 September 2013, 13:13 • 2 min
Moc by mala prevziať pravica

OSLO - Stredoľavá koalícia premiéra Jensa Stoltenberga stojí na čele na ropu bohatej krajiny už osem rokov. Pondelňajšie voľby však prehrá.

slovakia

left justify in out

Pondelňajšie nórske parlamentné voľby vyhrajú stredopravé opozičné strany a súčasný stredoľavý kabinet premiéra Jensa Stoltenberga zostane v opozícii. Vyplýva to z výsledkov tohtotýždňového prieskumu verejnej mienky zverejnených v nedeľu denníkom Aftenposten. Podľa neho by opozičná Konzervatívna strana a jej traja spojenci získali viac ako 54 percent hlasov a celkovo tak 95 kresiel v 169-člennom parlamente. Koalícii vedenej Stoltenbergovou Stranou práce by sa dostalo menej ako 40-percentnej podpory zodpovedajúcej menej ako 70 kreslám. Novým premiérom by sa tak stala líderka konzervatívcov Erna Solbergová, pričom súčasťou jej novej vlády by boli aj populisti a odporcovia imigrácie.

Stoltenberg stojí na čele na ropu bohatej krajiny už osem rokov. Jeho pokojným vládnutím otriasla iba vlna kritiky za vyčíňanie masového vraha Andersa Breivika. Veci, ku ktorým chcel radikál vyjadriť svoj odpor, ako multikulturalizmus či imigrácia však nepatria medzi ťažiskové témy predvolebnej kampane v päťmiliónovej severskej krajine. Pre nerastné bohatstvo ňou nie je ani ekonomická situácia, ale dane, zdravotníctvo či vzdelávanie. Hlasovanie sa začalo už v nedeľu a otvorila sa približne polovica hlasovacích miestností. Možnosť predčasného hlasovanie podľa tamojších úradov využilo takmer 850-tisíc z 3,6 milióna oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies