Mobilné siete piatej generácie (5G) odštartujú v roku 2018

NETKY.SK • 3 August 2015, 11:07 • 2 min
Mobilné siete piatej generácie (5G) odštartujú v roku 2018

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v podstate len nedávno začali poskytovať služby prostredníctvom mobilných LTE sietí, ale svetoví lídri v oblasti poskytovania mobilných služieb a dodávatelia technológií sa už pripravujú na príchod mobilných sietí piatej generácie (5G).

slovakia

left justify in out

Podľa informácií, ktoré poskytli predstavitelia KT ("kórejský telekom") zástupcom Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) a ďalším účastníkom svetového LTE summitu, prvá 5G sieť bude v Južnej Kórei verejne dostupná v roku 2018 počas zimných olympijských hier (ZOH) v Pchjongčchangu.

 

Zástupca Samsung Europe nazval 5G sieť počas ZOH v Južnej Kórei ako "olympijské 5G live demo". O tom, kedy začnú operátori poskytovať služby prostredníctvom 5G, sa vo svete veľa diskutuje. Vzhľadom na to, že Južná Kórea patrí medzi svetových lídrov vo využívaní nových technológií, rok 2018 sa dá považovať za začiatok prechodu na 5G vo svete.

 

V posledných rokoch prudko rastie prenos dát. Podľa britského operátora Three až 99 % prevádzky sú v súčasnosti dáta. Prenesených je až 920 TB dát denne, alebo je vykonaných 180 milión stiahnutí hudby.

 

Budúcnosťou je spolupráca viacerých základňových staníc mobilnej siete (BTS), keď používateľ sťahuje naraz väčší objem dát. Podľa ZTE budúcnosťou sú otvorené a tzv. "zelené" siete. Dostupnosť zariadení podporujúcich LTE prudko rastie. V Číne sú dostupné telefóny podporujúce LTE v cene do 50 USD a až 90 % telefónov vyrobených v tomto roku podporuje VoLTE. VoLTE podporuje cca 200 typov vyrábaných smarfónov. Dostupnosť LTE bude naďalej rásť. V roku 2020 bude podľa spoločnosti HUAWEI 3,5 miliardy ľudí "žiť v LTE svete". Podľa jej odhadu LTE siete v súčasnosti využíva až cca miliarda ľudí po celom svete. 4G bude stimulovať vznik nových aplikácií pre 5G.

 

Asociácia globálnych dodávateľov mobilných technológií (GSA) uviedla, že podľa najnovších údajov 393 operátorov v 138 krajinách komerčne prevádzkuje LTE siete. Z toho 10 operátorov už začalo komerčne využívať pásmo 700 MHz. Celkom 644 operátorov v 181 krajinách v súčasnosti investuje do výstavby LTE sietí. GSA preto predpokladá, že na konci roku bude v komerčnej prevádzke 460 LTE sietí. Ku koncu roku 2014 dosiahol počet používateľov LTE 497 miliónov a ku koncu roku 2015 GSA odhaduje, že ich bude viac ako 850 miliónov. LTE-Advanced nasadenie pokračuje ako hlavný trend so 116-timi operátormi.

 

RÚ sleduje trendy, zaujíma sa o budúcnosť LTE sietí a o pripravované nasadenie 5G. Získané informácie slúžia pre lepšie pochopenie budúceho smerovania a z toho odvíjajúce sa potreby regulačných zásahov zo strany RÚ.

 

Vysvetlivka: VoLTE umožňuje telefonovať v LTE sieti bez potreby prepnutia z 4G do 3G alebo 2G.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona