Mobilné platby sú bezpečné, ale treba dodržiavať niektoré zásady

NETKY.SK • 15 Január 2013, 08:19 • 2 min
Mobilné platby sú bezpečné, ale treba dodržiavať niektoré zásady

Mobilné platby sú bezpečné, ale treba dodržiavať niektoré zásady - Radíme Mobilné platby sú rovnako bezpečné ako platby ktoroukoľvek inou bezkontaktnou kartou. SIM karta je chránená čipovou technológiou, ktorá využíva najvyšší stupeň kryptovania.

slovakia

left justify in out

img

Mobilné platby sú rovnako bezpečné ako platby ktoroukoľvek inou bezkontaktnou kartou. SIM karta je chránená čipovou technológiou, ktorá využíva najvyšší stupeň kryptovania.
      Limit na jednu bezkontaktnú platbu (bez zadávania PIN) je 20 eur. Maximálny kumulatívny limit pre všetky po sebe nasledujúce platby bez zadávania PIN je napríklad v aplikáciách od Tatra banky 60 eur. Už po prekročení kumulatívneho limitu 40 eur však vyzve aplikácia užívateľa na jeho aktualizáciu. Ak ju nevykoná ihneď po výzve, aplikácia si od klienta bude žiadať pri každej ďalšej platbe PIN až do momentu, kým limit nezaktualizuje. Vyspelé technológie v súčasnosti umožňujú po dodržaní určitých podmienok a pri vhodných mobiloch aj platby bez obmedzenia sumy.
      Na mobilné platby sa tiež vzťahuje služba Rozšírená ochrana klienta, ktorá umožňuje znížiť spoluúčasť klienta (stanovenú zákonom vo výške 100 eur) na zodpovednosti za škodu zo zneužitia karty na 0 eur. Jednoducho povedané, ak klient včas nahlási stratu/krádež telefónu, môže sa vyhnúť akejkoľvek spoluúčasti na škode, ktorá by mu vznikla jej zneužitím.
      Tomáš Masár z mobilného operátora O2 radí, ako sa vyhnúť prípadnému zneužitiu mobilnej platby: "Klient by sa mal snažiť minimalizovať čas, v ktorom, keď zadá PIN, než začne platiť. To znamená, je tam nejaký limit časový, ktorý má na to, než keď si zadá PIN, môže použiť telefón na platbu, myslím si, že to je 30 sekúnd. Mal by sa pokúsiť minimalizovať tento čas na čo najmenej, pretože vtedy je v podstate náchylný, že ktokoľvek mu ten telefón zoberie, tak je schopný v podstate tu platbu urobiť za neho niekde inde. To znamená, mal by sa snažiť ako s platobnou kartou, keď ju vytiahne s peňaženky, minimalizovať čas, keď ju má vonku."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona