Mobilná aplikácia nahradí preukazy poistenca

NETKY.SK • 30 September 2020, 15:50 • 2 min
Mobilná aplikácia nahradí preukazy poistenca

BRATISLAVA - Preukazy poistenca nahradí mobilná aplikácia. Vyplýva to z noviel zákonov o zdravotnom poistení a poisťovníctve, ktoré v stredu schválila vláda.

slovakia

left justify in out

"V nadväznosti na elektronizáciu a s cieľom zjednodušenia postupov a modernizácie, navrhovaná právna úprava umožňuje každému poistencovi preukázať sa preukazom poistenca prostredníctvom mobilnej aplikácie, v prípade ak nevlastní doklad totožnosti s čipom," uvádza sa materiáli.

 

Alternatívou má byť preukázanie sa rodným číslom, ktoré si poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže overiť na portáli zdravotnej poisťovne alebo Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Novely zjednocujú aj formu a spôsob, akým zamestnávatelia predkladajú údaje do zdravotnej poisťovne.

 

img

 

Po novom sa ruší povinnosť predkladať údaje o zmenách platiteľa poistného pri poberaní rodičovského príspevku, nemocenského, ošetrovného, materského, náhrady služobného platu alebo príjmu, ak platiteľ poistného takéto zmeny oznámil inštitúcii, ktorá mu zabezpečuje sociálne zabezpečenie, napríklad Sociálnej poisťovni.

V tejto súvislosti sa zároveň zavádza povinnosť pre inštitúcie sociálneho zabezpečenia predkladať tieto oznámené údaje na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v dvojtýždňových intervaloch. Účelom tejto iniciatívy je, aby mala zdravotná poisťovňa najaktuálnejšie informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona