Mobilizácia ľudí v Paríži bola bezprecedentná, ministerstvo ich nedokáže sčítať

NETKY.SK • 11 Január 2015, 20:25 • 2 min
Mobilizácia ľudí v Paríži bola bezprecedentná, ministerstvo ich nedokáže sčítať

PARÍŽ - Francúzske ministerstvo vnútra nie je schopné uviesť informácie o počte účastníkov dnešného pochodu v Paríži, ktorým si uctili pamiatku 17 obetí troch islamistických útokov a prihlásili sa k hodnotám Francúzskej republiky.

slovakia

left justify in out

Mobilizácia ľudí bola taká, že ich sčítanie nie je možné, uviedlo dnes večer ministerstvo s tým, že dnešný pochod v Paríži bol bezprecedentným zhromaždením. Informovala o tom agentúra AP i francúzske médiá.
      

Účastníci pochodu zabrali oveľa väčšiu plochu, ako boli vopred určené trasy, vysvetlilo ministerstvo.
      

Demonštrácia bola napriek svojej masovosti pokojná. Jej účastníkov bolo toľko, že v niektorých úsekoch pochodu medzi Námestím republiky a Národným námestím sa dokonca vytvárali "zápchy". Podľa BFM TV bol na niektorých miestach dav "totálne kompaktný", takže ľudia radšej kráčali bočnými ulicami. Po zotmení mnohí účastníci pochodu rozsvietili sviečky alebo svietili svojimi mobilmi.
      

Socialistický politik Pascal Lamy predtým prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter informoval, že počet účastníkov pochodu Parížom sa môže pohybovať od 1,3 do 1,5 milióna.
      

Francúzske médiá špekulujú, že účasť by mohla byť dokonca vyššia ako tri milióny ľudí, čo by prekonalo aj rekord z osláv oslobodenia Paríža spojencami v auguste 1944.
      

Podľa denníka Libération najväčším zhromaždením v Paríži v povojnovom období boli oslavy získania titulu majstra sveta vo futbale, na ktorých sa v roku 1998 zišlo 1,5 milióna ľudí.
      

Cieľ dnešného pochodu v Paríži - jednotu národa v boji s terorizmom a za zachovanie slobôd - svojou účasťou podporili aj hlavy štátov a vlád z viac ako 40 krajín sveta, vrátane arabských a moslimských. Mohutná demonštrácia bola venovaná aj pamiatke 17 obetí troch útokov, ktorých traja páchatelia sa prihlásili k extrémistickým islamistickým organizáciám - Islamskému štátu a al-Káide.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies