Množstvo spamu vlani vzrástlo podľa firmy Cisco o 250 %

NETKY.SK • 9 Február 2015, 12:35 • 2 min
Množstvo spamu vlani vzrástlo podľa firmy Cisco o 250 %

BRATISLAVA - Množstvo spamu sa medzi januárom a novembrom minulého roka celosvetovo zvýšilo o 250 %.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov štúdie spoločnosti Cisco. Nie len nepoučení či nezodpovední užívatelia, ktorí boli dlho považovaní za najväčšiu hrozbu pre kybernetickú bezpečnosť vo firmách, ale aj IT profesionáli môžu byť podľa Cisco veľkým nebezpečenstvom. "Často totiž zanedbávajú pravidelné aktualizácie a bezpečnostné záplaty a tým otvárajú dvere internetovým útočníkom. Tí na útoky využívajú práve známe bezpečnostné chyby. Používanie starých verzií programov, ovládačov či knižníc preto môže znamenať riziko veľkých strát," konštatovala IT firma.

 

Bezpečnostné procesy vo svojej spoločnosti považuje za optimalizované až 59 % IT riaditeľov (CIO). Súhlasí s nimi 46 % bezpečnostných špecialistov. Pritom však 56 % firiem používa knižnice OpenSSL staršie ako 50 mesiacov, čím sú stále ohrozené chybou Heartbleed. Podľa technického riaditeľa firmy Cisco pre región východnej Európy Romana Janoviča je to ako keby bezpečnostní špecialisti nechali kybernetickým útočníkom otvorené vstupné dvere a ešte im na ne nalepili všetky vstupné kódy a heslá. "Spôsoby obrany, ktoré fungovali kedysi, dnes profesionálnym zločincom v ich konaní nezabránia. Okrem toho, efektívna obrana musí fungovať nielen po útoku, ale aj v jeho priebehu a dokonca ešte pred ním. S trochou preháňania sa dá povedať, že každá firma už v skutočnosti napadnutá bola, len niektoré o tom ešte nevedia. Dôležitou úlohou je pri takomto napadnutí minimalizovať škody," vysvetlil Janovič. 

 

Iba 10 % užívateľov prehliadača Internet Explorer používa jeho najnovšiu, najlepšie zabezpečenú verziu. Známe zraniteľnosti v prehliadači Internet Explorer využíva 31 % útokov a 19 % útokov pripadá na produkty Adobe. Počet útokov prostredníctvom Java klesol o 34 %, Silverlight zaznamenal nárast o 228 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies