Množstvo skleníkových plynov v atmosfére dosiahlo vlani rekordné hodnoty

NETKY.SK • 9 November 2015, 13:35 • 2 min
Množstvo skleníkových plynov v atmosfére dosiahlo vlani rekordné hodnoty

ŽENEVA - Množstvo skleníkových plynov v atmosfére dosiahlo vlani rekordné hodnoty a prispelo tak k ešte väčšiemu globálnemu otepľovaniu. Informovala o tom dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO), spadajúca pod OSN.

slovakia

left justify in out

Od roku 1990 sa otepľovanie atmosféry zvýšilo o 36 percent - predovšetkým v dôsledku emisií umelého oxidu uhličitého, ale aj iných plynov ako metán či oxid dusný, uvádza WMO.

 

Počas tohtoročnej jari sa na severnej pologuli dostali hodnoty oxidu uhličitého nad symbolicky dôležitú hranicu 400 častíc na milión molekúl vzduchu.

 

"Čoskoro budeme ako v permanentnej realite žiť v prostredí s globálnou priemernou hodnotou oxidu uhličitého presahujúcou 400 častíc na milión (molekúl vzduchu). Každý rok hlásime nový rekord koncentrácie skleníkových plynov," uviedol generálny tajomník WMO Michel Jarraud.

 

"Ak chceme udržať pod kontrolou otepľovanie (atmosféry) na zvládnuteľnej úrovni, musíme bezodkladne znížiť emisie skleníkových plynov," varoval Jarraud tri týždne pred konaním klimatickej konferencie v Paríži, ktorá si kladie za cieľ dosiahnuť dohodu o obmedzení daných emisií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies