Množia sa výzvy na omilostenie blogera v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 20 Január 2015, 19:02 • 2 min
Množia sa výzvy na omilostenie blogera v Saudskej Arábii

VIEDEŇ/ŠTRASBURG - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a rakúsky kancelár Werner Faymann požiadali písomne saudského korunného princa o prepustenie blogera a ľudskoprávneho aktivistu Raifa Badawího, odsúdeného za urážku islamu na tisíc rán bičom.

slovakia

left justify in out

Túto informáciu stredajšieho vydania denníka Der Standard potvrdil dnes pre agentúru APA hovorca rakúskeho kancelára.
     

Adresátom spoločného listu oboch predstaviteľov je korunný princ Salman ibn Abd al-Azíz, keďže 90-ročný saudskoarabský kráľ Abdalláh je ťažko chorý.
     

Signatári apelujú na korunného princa, aby sa zasadil za neodkladné omilostenie Badawího, jeho skoré prepustenie na slobodu a humanitárne riešenie prípadu i kauzy jeho advokáta. Súčasne pripomínajú svoje dlhoročné úsilie o konštruktívnu spoluprácu s monarchiou na Arabskom polostrove a v jej duchu upozorňujú na prípad, ktorý vyvoláva, ako píšu, nielen ich znepokojenie.
     

O omilostenie blogera požiadal saudskoarabské vedenie už v uplynulom týždni aj rakúsky prezident Heinz Fischer, ktorý označil trest za neprijateľný a neľudský.
     

Kým Fischer je skôr za zachovanie Abdalláhovho centra vo Viedni, kontroverzne vnímanej inštitúcie, ktorú financuje Saudská Arábia sumou 14-16 miliónov eur ročne, rakúsky kancelár sa v ostatných dňoch nechal počuť, že nevidí dôvod na ďalšiu účasť rakúskeho štátu na chode inštitúcie.
     

O postoji k problematike bude rakúsky prezident rokovať v nasledujúcich dňoch individuálne s ministrami zahraničných vecí i kultúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona