Mnohým ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy

NETKY.SK • 10 September 2014, 09:50 • 2 min
Mnohým ochoreniam sa dá predchádzať zmenou stravy

BRATISLAVA - Odhaduje sa, že v roku 2020 bude 75 percent všetkých úmrtí spôsobených chronickými neprenosnými ochoreniami, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, obezita a rakovina.

slovakia

left justify in out

Väčšine týchto chorôb sa dá pritom významnou mierou zabrániť zmenou stravovacích návykov. Nadmerný príjem nasýtených tukov sa považuje za rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení, upozornila Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu. 

 

„Výsledkom nadbytku nasýtených tukov v našej strave je fakt, že sa v priemernej úrovni cholesterolu v krvi nachádzame v červenom pásme, inak povedané, na Slovensku máme zvýšenú hladinu zlého LDL-cholesterolu. Nakoniec, nie náhodou patria u nás kardiovaskulárne ochorenia k najčastejším príčinám úmrtia. Pokiaľ je cholesterolu v krvi nadbytok, ukladá sa do stien ciev, ktoré kôrnatejú a dochádza ku vzniku aterosklerózy," povedala Vaverková. 

 

Základom zdravého životného štýlu by mala byť preto vyvážená a pestrá strava, ktorú tvorí zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, ryby, nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso. Z tukov je najlepšou voľbou zamerať sa na rastlinné oleje ako repkový, olivový, slnečnicový a rastlinné margaríny z nich vyrobené.

 

Slovensko patrí v konzumácii nezdravých tukov ku krajinám, ktoré sú v rizikovej zóne. Vedecký časopis British Medical Journal publikoval štúdiu, ktorá sa zaoberá celosvetovou spotrebou tukov. Tá ukázala, že v konzumácii nezdravých, nasýtených tukov patrí Slovensko so spotrebou 13,2 percenta nad priemer odporúčanej normy (9,4 percenta denného energetického príjmu). Ich zdrojom sú živočíšne a aj niektoré rastlinné tuky, ale hrozbu predstavujú predovšetkým trans-mastné kyseliny v stužených tukoch využívaných najmä v pekárenskom priemysle – nachádzajú sa v tukovom pečive, polevách, sušienkach či v keksíkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona