Mnohým Európanom sa dovolenka predraží pre nízku kúpnu silu eura

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 10:09 • 2 min
Mnohým Európanom sa dovolenka predraží pre nízku kúpnu silu eura

Mnohým Európanom sa dovolenka predraží pre nízku kúpnu silu eura

slovakia

left justify in out

Pre mnohých Európanov sa zahraničná dovolenka v lete v dôsledku nižšej kúpnej sily eura predraží. Upozorňuje na to hlavný ekonóm Bank Austria Stefan Bruckbauer. Hodnota eura v porovnaní s takmer všetkými ostatnými menami totiž oproti vlaňajšku klesla a v mnohých destináciách došlo k nárastu cien.
      "V zámorských dovolenkových oblastiach je hodnota eura o 16 % nižšia ako vlani. Prudký pokles sme zaznamenali najmä v Južnej Amerike, menej výrazne sa prejavil v Ázii a v Afrike," zdôraznil Bruckbauer.  
      V Juhoafrickej republike, ktorá hostí tohtoročný svetový šampionát vo futbale, sa kombinácia posilnenia domácej meny a vyššieho rastu cien prejavila v medziročnom poklese kúpnej sily eura až o štvrtinu.
      Napriek tomu však hodnota "dovolenkového eura" zostáva vo väčšine zámorských destinácií vyššia ako v Európe. Kúpna sila eura v dovolenkármi obľúbenom Turecku klesla oproti vlaňajšiemu letu o pätinu. Táto situácia je odrazom posilnenia tureckej meny a súčasne 10-% rastu cien.
      Kúpna sila eura je najvyššia v Maďarsku, za ním nasleduje Chorvátsko a na treťom mieste Turecko.
      Spomedzi menej vyhľadávaných európskych krajín sa hodnota eura udržiava na podstatne vyššej úrovni v Rumunsku, Bulharsku a Poľsku. Kúpna sila eura v Česku a na Slovensku je stále vyššia ako v Rakúsku, hoci v porovnaní s minulým rokom zaznamenala mierny pokles.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona