Mnoho Slovákov ani nevie, aké má pacientske práva, kompetentní ich nie vždy dodržiavajú

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 12:43 • 2 min
Mnoho Slovákov ani nevie, aké má pacientske práva, kompetentní ich nie vždy dodržiavajú

BRATISLAVA - Práva pacienta mnohí v praxi nie vždy dodržiavajú, zväčša zostávajú v teoretickej rovine. Často sú porušované tým, že kompetentní nezrozumiteľne informujú o zdravotnom stave alebo liečebnom postupe. Tí nie vždy dodržiavajú aj právo na sprevádzanie dieťaťa počas hospitalizácie. Upozorňuje na to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP).

slovakia

left justify in out

Mnoho Slovákov nevie, aké má pacientske práva, tvrdí Asociácia. "A ak nie je medicínsky vzdelaný a právnikom zároveň, sám má len veľmi obmedzené možnosti, ako ich vymôcť," povedala šéfka AOPP Mária Lévyová pri príležitosti dnešného Európskeho dňa práv pacientov.

 

O ich lepšej vymožiteľnosti chce AOPP v najbližších dňoch hovoriť aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom. S porušovaním práva sa Asociácia stretáva najmä v rámci poradenských aktivít.

 

Jednotlivé práva, možnosť podávania sťažností či náhradu škody podrobne rozoberá takzvaná Charta práv pacienta, vládou bola prijatá v roku 2001. Venuje sa napríklad právu na výber a zmenu lekára zdravotníckeho zariadenia, či na nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie. Rieši aj neoprávnené vyberanie poplatkov. Jej celé znenie možno nájsť aj na webe AOPP.

 

Neúplne sa dodržiava aj Charta práv hospitalizovaných detí, upozorňuje Asociácia. "Vidíme tu problém najmä v možnosti blízkych byť s dieťaťom počas hospitalizácie," vysvetlila Lévyová. Vyzvala zodpovedných, aby na to dbali. V tejto veci by si vedela predstaviť aj zmenu, ktorá by robila takúto možnosť ešte dostupnejšou.

 

Lévyová totiž vysvetlila, že Charta práv pacienta hovorí o tom, že pre hospitalizáciu detí nad šesť rokov za sprievodu rodičov treba nielen odporúčanie ošetrujúceho, no navyše aj revízneho lekára. "Toto je potrebné zmeniť, dieťa potrebuje v nemocnici blízkeho človeka, či má štyri, alebo desať rokov," povedala šéfka AOPP.

 

AOPP sa venuje ochrane práv pacientov od roku 2001. Ich záujmy zastupuje na pôde ministerstva zdravotníctva, zdravotných poisťovní, pred orgánmi štátnej správy a samosprávy. Pacientom poskytuje aj priamo poradenstvo, organizuje vzdelávacie aktivity.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies