Mnoho ľudí nevie, kde všade majú dlhy

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 12:00 • 2 min
Mnoho ľudí nevie, kde všade majú dlhy

BRATISLAVA - Mnoho ľudí si neuvedomuje, kde všade môžu dlhovať. Pred niekoľkými rokmi si napríklad zobrali pôžičku, potom niekoľkokrát zmenili bydlisko a zabudli ju splácať. Nemálo prípadov je takých, že sa na pôžičku z minulosti dávno zabudlo.

slovakia

left justify in out

Nie vždy je pre Slovákov ľahké zistiť, kde a koľko svojim jednotlivým veriteľom dlhujú. Pôvodné zmluvy, doklady k pôžičkám alebo úverom už často stratili, pre zmenu bydliska nie sú zastihnuteľní. Navyše registre dlžníkov neponúkajú kompletné informácie a prístup k nim je často platený, ako aj vstup do Centrálnej evidencie exekúcií.

 

V prípade vzniku dlhov je potrebné začať s veriteľmi komunikovať a situáciu ihneď aktívne riešiť. Iba vďaka aktívnemu prístupu a snahe o zmierlivé riešenie dlhov možno predísť prípadným sankciám a exekúcii. Pokiaľ dôjdu dlhy až do fázy exekúcie, môžu sa zbytočne zvýšiť.

 

"Upozorňujeme, že ľudia si často neuvedomujú, kde všade môžu dlhovať. Preto odporúčame, aby si strážili správne a aktuálne kontaktné údaje všetkých spolupracujúcich organizácií. K nárastu dlhu môže dôjsť napríklad tým, že zmeníme bydlisko a na pôvodnej adrese, kam nám chodia listy od veriteľa, tak nie sme zastihnuteľní. Aktívnym prístupom predídeme tomu, že sa o dlhu dozvieme na poslednú chvíľu, keď sa rieši súdne alebo exekučne. Ak máte pochybnosti, či vám váš dlh neprerástol cez hlavu, ihneď kontaktujte svojho veriteľa, prípadne inkasné agentúry, ktorým dlh mohol byť postúpený," radí Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies