Mnohí mladí Briti neveria, že budú niekedy bývať vo vlastnom

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 09:03 • 2 min
Mnohí mladí Briti neveria, že budú niekedy bývať vo vlastnom

LONDÝN - Väčšina mladých obyvateľov Veľkej Británie si myslí, že zväčšujúce sa prekážky pri kúpe nehnuteľnosti krajinu sociálne a ekonomicky rozdeľujú. Každý piaty z nich sa pritom už vzdal sna, že niekedy bude bývať vo vlastnom. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú v pondelok zverejnil britský poskytovateľ hypoték Halifax.

slovakia

left justify in out

"Vlastníctvo nehnuteľnosti je očividne pre mnohých ľudí stále dôležitým životným cieľom, stále menej ľudí to však považuje za niečo, čo by sa im mohlo podariť," povedal riaditeľ odboru hypoték spoločnosti Halifax Craig McKinlay. Nádeje na vlastné bývanie sa podľa štúdie už vzdalo 36 % z viac ako 8 000 opýtaných vo veku medzi 25 a 40 rokov. Takmer tri štvrtiny povedali, že krajina sa podľa nich začína deliť na tých, ktorí si môžu dovoliť kúpiť dom alebo byt, a na tých, ktorí si to dovoliť nemôžu. 

Počet Britov, ktorí bývajú v prenajatých domoch a bytoch je podľa štúdie na najvyššej úrovni od 90. rokov 20. storočia a mnohí si nemôžu dovoliť kúpiť nehnuteľnosť pre vysoké zálohy, zlú dostupnosť hypoték a stagnujúce príjmy. "Ľudia, ktorí žijú v prenajatých nehnuteľnostiach, tvrdia, že sa nikdy necítia naozaj usadení a majú obavu, že budú mať problém s odchodom na dôchodok. Spoločenský dosah tohto posunu je teda zásadný. Treba urobiť viac na obnovenie rovnováhy, a to zvýšením dostupnosti nehnuteľností na kúpu, ako aj zvýšením stability v segmente nehnuteľností na prenájom," odkázal vláde McKinlay. 

Ceny domov vo Veľkej Británii začali koncom 20. storočia prudko rásť a napriek kríze, ktorá krajinu prvýkrát zasiahla v roku 2008, ostávajú vysoké. Minister financií George Osborne v marci ohlásil plán na poskytnutie zaručených úverov na bývanie v celkovej výške 1 mld. libier šterlingov (GBP), kritici však tvrdia, že to by mohlo cenami nehnuteľností pohnúť ešte viac nahor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies