Mnohí ľudia hladujú. Prispieva aj zbytočná spotreba, ktorá haní svetový deň potravín

NETKY.SK • 16 Október 2020, 16:44 • 2 min
Mnohí ľudia hladujú. Prispieva aj zbytočná spotreba, ktorá haní svetový deň potravín

Brusel - Svetový deň potravín považuje Európska komisia (EK) sa príležitosť opäť zdôrazniť svoju ochotu splniť svoj sľub. Týka sa boja proti hladu v rámci celého sveta.

slovakia

left justify in out

Veľké výzvy

"Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili tomu, aby ľudia zomierali od hladu a aby deti trpeli celoživotnými následkami podvýživy. Čelíme vážnym výzvam, ktoré si vyžadujú globálne úsilie," povedali vo eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič spoločne s eurokomisárkou pre medzinárodné partnerstvá Juttou Urpilainenovou.
 

Upozornenie

Dvihli aj varovný prst, na fakt, že naďalej vo svete trvá potravinová neistota. Dokonca sa vplyvom rôznych vojen a iných konfliktov zvyšuje. Z nepriaznivej situácii v tomto smere negatívne prispieva aj súčasná pandémia.

 

Snaha

Za ostatných šesť rokov EÚ vydala 12,8 miliárd eur na podporu potravinovej a výživovej bezpečnosti, ale aj udržateľného poľnohospodárstva. Peniaze putovali do viac ako 80 štátov.

 

 

Zbytočná spotreba

Pravdou je aj fakt, že veľké množstvo potravín sa v rámci EÚ vyhodí, keďže napríklad legislatíva často neumožňuje tovar po oficiálnom dátume spotreby darovať, hoci mnohé aj potravinové výrobky sú koncipované tak, že sú vhodné na konzumáciu aj po dátume spotreby.

 

Bohatší

Najmä však obyvatelia bohatších krajín, ku ktorým patria aj štáty Európskeho spoločenstva, plytvajú jedlom ako koneční spotrebitelia, to znamená, že si kúpia viacej potravín, než sú schopní sami spotrebovať.

 

Aj zbytočná energia

Potraviny tak nielen zaťažujú životné prostredie minutím energií na zbytočnú výrobu, ale stávajú sa aj odpadom. V snahe znížiť hlad vo svete je preto potrebné každá pomocná ruka, totiž aj zníženie vlastnej spotreby môže výrazne pomôcť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies