Mnohí diabetici porušujú diétny režim, lekári ich prehrešky odhalia

NETKY.SK • 5 November 2015, 13:50 • 2 min
Mnohí diabetici porušujú diétny režim, lekári ich prehrešky odhalia

BRATISLAVA - Diabetikom sa nie vždy darí strážiť ich jedálniček, ktorý je dôležitou súčasťou liečby. Prehrešky však u lekára vždy nepriznajú, čo potvrdzujú skúsenosti diabetológia a prezidenta Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emila Martinku.

slovakia

left justify in out

"Mnohí tvrdia, že nič zlé nejedia, to je klasická odpoveď. Napriek tomu majú vysoký glykovaný hemoglobín. Majú na to rôzne výhovorky, niekedy veľmi úsmevné," priblížil svoje skúsenosti s pacientmi. Viacerí sa však podľa jeho slov aj priznajú k nedodržiavaniu diéty s tým, že sladkému jednoducho odolať nevedia. Pokiaľ si diabetici dajú v diéte pauzu, lekári ich vedia odhaliť aj napriek tomu, že prehrešky zataja. Diabetológ zistí, v akom stave bola ich cukrovka v posledných troch mesiacoch pomocou vyšetrenia hladiny glykovaného hemoglobínu. Jeho vysoká hodnota ukazuje, že pacient mal v posledných troch mesiacoch prevažne vysokú hladinu cukru. Prestať jesť sladkosti pár dní pred plánovaným vyšetrením u diabetológa tak pacientovi nepomôže.

 

Napriek tomu však drobné prehrešky lekári pacientom tolerujú, ako však pripomína docent Martinka, určite ich neodporúčajú. "Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Ak pacient dosiahne hodnotu sedem, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami," vysvetlil Martinka. Glykovaný hemoglobín (HbA1c) označuje množstvo cukru naviazaného na krvné farbivo hemoglobín v červených krvinkách. Jeho množstvo sa testuje z krvi, vyšetrenie by sa malo opakovať každých tri až šesť mesiacov.

 

Akékoľvek zníženie glykovaného hemoglobínu zlepšuje šance, že pacient predíde vzniku komplikácií diabetu. Diabetici s hodnotami glykovaného hemoglobínu okolo sedem percent majú oveľa vyššie šance predísť vzniku komplikácií cukrovky, ktoré môžu postihnúť napríklad oči, obličky, cievy či nervy oproti diabetikom s hodnotami okolo osem percent a viac. Na dôležitosť kontroly cukru v krvi upozorňuje aj brožúra Pán doktor, dostaňte ma pod sedem, ktorá v týchto dňoch prichádza do odborných ambulancií. Je určená diabetikom i lekárom. Edukácii pacientom s cukrovkou sa venuje aj projekt Diadni v lekárni, ktorý sa začal v septembri a potrvá do konca decembra. V lekárňach na celom Slovensku tak v týchto mesiacoch diabetikom merajú glykovaný hemoglobín a ostatným návštevníkom glukózu v krvi. Všetky termíny možno nájsť na stránke www.zivotbezcukrovky.sk. Projekty realizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska a podporou spoločnosti Sanofi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies