Mnohí Američania nevedia o Merkelovej

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 15:32 • 2 min
Mnohí Američania nevedia o Merkelovej

WASHINGTON – Americký Gallupov inštitút sa po prvý raz pozrel na to, ako Američania vnímajú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Výskum ukázal, že 39 percent dospelých má o nej priaznivý názor, 21 percent nepriaznivý a 41 percent Američanov o nej nepočulo alebo o nej nevedelo dosť na to, aby mali názor.

slovakia

left justify in out

"Napriek tomu, že v posledných mesiacoch pokrývali americké médiá Merkelovú častejšie, viac než dvaja z piatich dospelých Američanov nevedia, kto to je alebo nemajú na ňu názor," uviedol v piatok inštitút na svojej webovej stránke. Prieskum uskutočnil od 7. do 11. júna.

 

Väčšiu podporu má Merkelová medzi priaznivcami Demokratickej strany. Spomedzi nich má o nej priaznivý názor 55 percent. Medzi republikánmi je to len 23 percent. Podľa Gallupovho inštitútu to môže byť spôsobené nie najlepším vzťahom prezidenta Donalda Trumpa s kancelárkou.

 

Inštitút však dodal, že počas vládnutia predchádzajúceho republikánskeho prezidenta Georga W. Busha panovali medzi Washingtonom a Berlínom dobré vzťahy, ktoré potom pokračovali aj počas vlády Baracka Obamu. Inštitút pripomenul, že Obama označil Merkelovú za svojho "najbližšieho zahraničného partnera".

 

Naposledy Gallupov inštitút zisťoval názor Američanov na nemeckého kancelára v roku 2002, krátko po tom, ako bol Gerhard Schröder zvolený na svoje druhé funkčné obdobie. Priaznivo ho vnímalo len 16 percent opýtaných, nepriaznivo 22 percent a 62 percent sa nevedelo vyjadriť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona