Mnohé základné bezpečnostné pravidlá nie sú vodičmi dodržiavané

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 08:12 • 2 min
Mnohé základné bezpečnostné pravidlá nie sú vodičmi dodržiavané

BRATISLAVA - Až 12.429 európskych vodičov v 11 krajinách Európskej únie sa zúčastnilo na prieskume spoločnosti IPSOS Európsky barometer zodpovedného správania vodičov za jazdy za rok 2017, ktorého výsledky už po štvrtý raz zverejnila Nadácia VINCI Autoroutes. Cieľom prieskumu bolo sledovať správanie Európanov počas jazdy. Prieskum umožnil odhaliť rizikové správanie a poukázal na dobré praktické skúsenosti, ktoré pomôžu lepšie nasmerovať prevenciu v jednotlivých krajinách.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov sú Európania veľmi kritickí voči svojim krajanom a tento pocit zdieľa veľmi veľa Slovákov. Celkovo 83 % vodičov (88 % na Slovensku) použije minimálne jedno negatívne prídavné meno na vyhodnotenie jazdy iného vodiča. Slováci sú aj naďalej málo láskaví voči svojim krajanom a iba 5 % ich vníma ako "zdvorilých" za volantom (oproti 9 % v Európe) a 13 % za "obozretných" (15 % v Európe). Európania sa považujú predovšetkým za obozretných (74 % a 70 % na Slovensku), pokojných (54 % a 57 % na Slovensku), ba aj zdvorilých (27 % oproti 21 % na Slovensku).

 

Oveľa menej z nich spochybňuje svoje vlastné kvality. Približne 10 % z nich predsa len priznáva stres za volantom (9 % na Slovensku), ba dokonca aj agresívne správanie (3 % v Európe, vrátane Slovenska). Iba percento z nich sa považuje za nezodpovedných alebo nebezpečných za volantom. Rovnaký pocit majú aj Slováci.

 

Až 54 % Európanov a 44 % Slovákov sa priznalo k tomu, že už inému vodičovi vynadali a 47 % Slovákov (46 % Európanov) tiež priznalo, že nemiestne vytrubovali na vodiča, ktorý ich znervóznil, 21 % predbiehalo na diaľnici z pravej strany alebo sa lepilo na vodiča, ktorý ich rozčúlil. Až pätina slovenských vodičov (oproti 15 % Európanov) priznala, že vystúpili z auta a išli si veci vydiskutovať s iným vodičom.

 

"Mnohé základné bezpečnostné pravidlá nie sú dostatočne dodržiavané veľkou časťou európskych vodičov, a teda aj Slovákmi. V oblasti dodržiavania povolenej rýchlosti až 83 % slovenských vodičov a 89 % v ostatných krajinách Európy pripustilo prekročenie povolenej rýchlosti o niekoľko kilometrov za hodinu, pričom 57 % respondentov si myslí, že vysoká rýchlosť je jednou z hlavných príčin smrteľných nehôd," uviedla pre TASR hovorkyňa VINCI Autoroutes Mia Bajáková.

 

Podľa jej slov približne 49 % slovenských vodičov a 55 % v Európe zabúda ostatným účastníkom cestnej premávky smerovkou oznámiť ich predbiehanie alebo zmenu smeru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies