Mnohé súdy v rozpore so zákonom odmietajú zverejniť svoje rozsudky

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:02 • 2 min
Mnohé súdy v rozpore so zákonom odmietajú zverejniť svoje rozsudky

Mnohé súdy v rozpore so zákonom odmietajú zverejniť svoje rozsudky

slovakia

left justify in out

img

Mnohé okresné a krajské súdy porušujú zákon o slobodnom prístupe k informáciám tým, že odmietajú zverejniť svoje rozsudky. "Argumentujú pritom dôvodmi, ktoré vôbec nemajú oporu v zákone," uvádza vo svojom vyhlásení združenie Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ), ktoré sa už tretí rok venuje občianskemu monitoringu činnosti súdov.
"Pri prvom monitoringu išlo o fungovanie súdov ako také. Keď sme robili monitoring minulý rok, žiadali sme súdne rozhodnutia a zistili sme, že veľká časť súdov rozhodnutia nesprístupnila," povedala výkonná riaditeľka ODZ Šarlota Pufflerová.
Združenie v roku 2009 rozoslalo na 62 súdov 124 žiadostí o sprístupnenie náhodne vybraných rozsudkov, polovicu v mene fyzických osôb a druhú polovicu v mene združenia s pripojenou právnou analýzou, z ktorej vyplývala povinnosť súdu poskytnúť svoje rozhodnutie. Podľa Pufflerovej pomerne veľké množstvo súdov na prvú žiadosť od fyzickej osoby buď nereagovalo vôbec, alebo poslalo namiesto rozsudku nejakú čiastkovú informáciu, napríklad len výrok súdu. "Žiadny z argumentov, ktoré súdy uvádzali pre nesprístupnenie informácií, nebol v súlade so zákonom," upozornil právnik spolupracujúci s ODZ Peter Wilfling. Na druhú žiadosť, napísanú v mene združenia, reagovalo pozitívne väčšie množstvo súdov, ako keď bola žiadosť zaslaná v mene občana, stále však nie všetky.
Tento rok preto združenie znovu zaslalo žiadosti o informácie, tentoraz len na dve desiatky súdov, ktoré v roku 2009 rozsudok v plnej miere nesprístupnili. Polovica z nich opäť nesprístupnila celé požadované rozhodnutie, tri dokonca nereagovali vôbec.
"Ak máme hovoriť o verejnej kontrole súdov, v prvom rade musia byť verejné výsledky rozhodovacej činnosti súdov. Zvyšuje sa tak tlak na kvalitu rozhodnutia. Vidím tu len plusy a prakticky žiadne mínusy," reagovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Aby sa súdy prestali vyhýbať povinnosti zverejňovať rozsudky, Žitňanská umiestnila túto povinnosť priamo do novely zákona o súdoch, ktorá je aktuálne v parlamente v druhom čítaní. Ak bude schválená, budú súdy od 1. januára budúceho roku povinné na žiadosť občana zverejniť svoje rozhodnutia vrátane neprávoplatných. Osobné údaje budú vo zverejnených rozhodnutiach anonymizované. Od 1. januára 2012 by sa mali právoplatné rozsudky súdov povinne zverejňovať aj na internete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies