Mnohé opatrenia vládneho stabilizačného balíčka sú problémové

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:29 • 2 min
Mnohé opatrenia vládneho stabilizačného balíčka sú problémové

Mnohé opatrenia vládneho stabilizačného balíčka sú problémové

slovakia

left justify in out

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) podľa jej viceprezidenta Rastislava Machunku mala a stále má problém s opatreniami vlády, ktoré sa týkajú tzv. stabilizačného balíčka.
"Za najpálčivejšie problémy považujeme vo vzťahu k pôdohospodárom otázku tzv. červenej nafty, zvýšenia spotrebnej dane na pivo, tretieho dôchodkového piliera a odvodov, ktoré sú s tým spojené a zvýšenie spotrebnej dane na energie. Tieto opatrenia považujeme za skutočne problémové. Keďže si uvedomujeme, že kľúčovým problémom pre podnikateľské prostredie je súčasná výška deficitu štátneho rozpočtu, tak sme navrhli zvýšenie sadzby DPH o 2 percentuálne body, nie o jeden ako navrhla vláda SR," konštatoval na dnešnej tlačovej besede Machunka.
Systémové zmeny, ktorými sa v daňových zákonoch snaží vláda zrušiť neodôvodnené výnimky, sa podľa neho dejú príliš rýchlo, bez toho, aby sa vedelo, aké dopady opatrenia prinesú.
"V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2011 mnohé veci akceptujeme. Máme však problém vo vzťahu k poľnohospodárom, najmä pri znížení priamych platieb na 10 %, čo v kontexte s ďalšími okolnosťami, ktorými bol pôdohospodársky sektor postihnutý, môže pre nich znamenať zhoršenie už zlého stavu. Tu je istý priestor na to, aby prišlo k zmenám," upozornil.
AZZZ návrh štátneho rozpočtu chápe ako reštriktívny. "Chápeme ho ako reštriktívny preto, aby potom mohol byť rastový v ďalších rokoch. Dúfame, že rozpočet na rok 2012 bude pripravený kvalitnejšie, s lepšími analýzami a mohli sa zrealizovať niektoré opatrenia, ktoré teraz vláda nezrealizovala," dodal Machunka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona