Mnohé nemecké obce sa ocitli v začarovanom kruhu dlhov a zvyšovania daní

NETKY.SK • 22 Február 2016, 10:19 • 2 min
Mnohé nemecké obce sa ocitli v začarovanom kruhu dlhov a zvyšovania daní

STUTTGART - Čoraz viac chudobných nemeckých obcí sa ocitá v začarovanom kruhu zadlženia a zvyšovania daní. Podľa štúdie spoločnosti Ernst & Young (EY) sa tak rozširujú rozdiely medzi bohatými a chudobnými obcami a v rámci celého Nemecka aj rozdiely medzi severom a juhom krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V prvej polovici minulého roka len 35 obcí znížilo živnostenské dane, zvýšilo ich až 1558. Podobný obraz sa týka aj dane z nehnuteľností, ktorú EY sleduje vo všetkých 11.103 nemeckých obciach už od roka 2005. "Vyššie dane síce môžu krátkodobo priniesť do obecnej kasy viac peňazí, z dlhodobého hľadiska sú však kontraproduktívne," popisuje dilemu obcí partner EY Bernhard Lorentz.

 

Lokalita stráca príťažlivosť a bývanie sa stáva drahším, čo môže podniky prinútiť k odchodu. "Najmä chudobnejšie obce v slabších regiónoch sa tak dostávajú do začarovaného kruhu dlhov, šetrenia na infraštruktúre, rastúcich dlhov a poplatkov, čím strácajú na atraktivite," dodal Lorentz. Naproti tomu ekonomicky silné mestá dokážu vďaka dobrej polohe zvyšovať príjmy, investujú a odbúravajú dlhy a pre podniky zostávajú rovnako atraktívne ako pre bežných obyvateľov.

 

Práve obyvatelia tieto rozdiely pociťujú na vlastnej peňaženke. Kým v Porýní-Falcku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Hessensku a Durínsku v posledných piatich rokoch minimálne deväť z desiatich obcí zvýšilo dane zo stavebných pozemkov, vo väčšine bavorských obcí sa sadzby držia na úrovni z roka 2010. Prípadné zvyšovanie je veľmi nízke, priemerne išlo o nárast o 8 %. Naproti tomu v Hessensku vzrástli sadzby až o 126 % a v Severnom Porýní-Vestfálsku o 93 %.

 

Nemecké obce podľa najnovších dostupných údajov v roku 2014 zarobili takmer 80 miliárd eur, z čoho 42 % tvorili živnostenské dane, 38 % dane z príjmu a s veľkým odstupom nasledovali dane zo stavebných pozemkov so 14 %. Podiel dane z obratu predstavoval 5 %, dane z poľnohospodárskych a lesníckych pozemkov 0,5 %, daň za psa 0,4 %, daň z vlastníctva druhého bytu 0,1 % a ostatné obecné dane boli takmer zanedbateľné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies