Mnohé lieky dávajú za veľa peňazí iba málo zdravia, tvrdí vládna analýza

NETKY.SK • 1 November 2016, 15:17 • 2 min
Mnohé lieky dávajú za veľa peňazí iba málo zdravia, tvrdí vládna analýza

BRATISLAVA - Viacero liekov, ktoré preplácajú zdravotné poisťovne, nie je podľa vládnych analytikov nákladovo efektívnych. Ide napríklad o modernú liečbu rakoviny, psoriázy či Crohnovej choroby. Odhaduje sa, že zníženie ich cien na základe pravidiel nákladovej efektívnosti by usporilo 120 miliónov eur ročne. Alternatívna liečba by ušetrila 171 miliónov eur a centrálne obstarávanie 43 miliónov eur, vyplýva zo správy z revízie výdavkov v zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

Nákladová efektívnosť je od roku 2011 nevyhnutným kritériom pre zaradenie lieku medzi tie, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Musí splniť podmienku nákladov na tzv. QALY, teda roky života v štandardizovanej kvalite života. Tá zohľadňuje pridanú hodnotu lieku a peniaze, ktoré treba navyše na liečbu ním vynaložiť. Parameter má pomôcť nakúpiť za čo najmenej peňazí čo najviac zdravia. Štát určil aj strop, koľko je ochotný zaplatiť za zlepšenie zdravia chorých. V súčasnosti je to maximálne 35-násobok priemernej mesačnej mzdy.

 

"Lieky kategorizované podľa starých pravidiel alebo odvolávajúce sa na rovnakú referenčnú skupinu však týmto testom nemuseli prejsť. Prítomnosť nákladovo neefektívneho lieku v kategorizácii umožňuje vstup ďalších nákladovo neefektívnych liekov s rovnakou indikáciou. Cena inovatívnych liekov tak nie je znižovaná príchodom generík a biologicky podobných látok," konštatuje sa v správe z revízie.

 

Podľa analytikov treba prehodnotiť nákladovú efektívnosť 147 liekov, za ktoré zdravotné poisťovne vlani zaplatili 283 miliónov eur. Na desať účinných látok, ktoré sa nadchádzajú v 43 liekoch, sa už analytici pozreli bližšie. Ako nákladovo efektívnu vyhodnotili z nich len jednu. "Úprava cien deviatich identifikovaných neefektívnych látok na úroveň splnenia podmienky nákladovej efektívnosti zníži výdavky na skúmané lieky o 86 miliónov eur. Vyradenie týchto látok zo zoznamu kategorizovaných a využitie náhradnej liečby by prinieslo úsporu 122 miliónov eur," píše sa v správe.

 

Lieky, pri ktorých existuje podozrenie na nákladovú neefektívnosť, budú preto prehodnotené. Tie, ktoré nesplnia podmienky nákladovej efektívnosti, budú mať zúžené indikačné obmedzenia alebo budú z kategorizácie vyradené a nahradené alternatívnou liečbou, avizuje sa v správe z revízie. Výrobcovia môžu splnenie podmienky dosiahnuť znížením cien. V čase prehodnocovania cien liekov sa majú dotknuté lieky obstarávať centrálne. Očakáva sa, že vďaka tomu sa na budúci rok usporí asi 25 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona