Mnohé banky používajú nedostatočne chránené bankomaty: Sú ľahkým sústom pre hackerov

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:38 • 2 min
Mnohé banky používajú nedostatočne chránené bankomaty: Sú ľahkým sústom pre hackerov

BRATISLAVA - Nabúrať sa do systému väčšiny bankomatov na svete nie je až také komplikované. A to aj bez použitia malvéru (škodlivý softvér, napríklad vírus, pozn. red.).

slovakia

left justify in out

Zistil to výskum expertov spoločnosti Kaspersky Lab, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. Príčiny však netreba podľa vyjadrení firmy hľadať v zložitom zabezpečení. Vo väčšine prípadov by stačilo aktualizovať softvér, opraviť chyby v konfigurácii siete alebo lepšie fyzicky zabezpečiť kritické časti bankomatu.

 

Malvérové útoky na bankomaty sú podľa vyjadrení firmy Kaspersky Lab možné kvôli viacerým bezpečnostným dieram. Prvá vychádza z faktu, že bankomaty sú vlastne počítače, ktoré používajú staré verzie operačných systémov. To znamená, že ich dokáže nakaziť počítačový malvér cez zraniteľnosti tohto systému.

 

Výskumníkom z Kaspersky Lab sa dokonca podarilo zistiť, že v mnohých prípadoch útočníci ani nemuseli použiť malvér na infikovanie bankomatu či siete banky, ku ktorej bol pripojený. Dôvodom bolo nedostatočné fyzické zabezpečenie samotného bankomatu. Mnohé z nich sú postavené a inštalované takým spôsobom, že tretia strana dokáže bez väčších problémov získať prístup do ich počítača alebo k sieťovému káblu, ktorým je bankomat pripojený na internet.

 

“Aj napriek snahe poskytovateľov dodávať bankomaty so silnými bezpečnostnými prvkami, mnoho bánk stále používa zastarané nedostatočne chránené modely. Tie často nie sú pripravené na zločincov, ktorí sa neustále aktívne pokúšajú narušiť bezpečnosť týchto zariadení,“ uviedla bezpečnostná expertka z oddelenia Penetration Testing spoločnosti Kaspersky Lab Olga Kochetova. Podľa nej je to výsledok dlhodobého presvedčenia, že kyberzločinci útočia len na internet banking.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies