Mníšky, ktoré zajali islamistickí ozbrojenci sú na slobode

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 15:58 • 2 min
Mníšky, ktoré zajali islamistickí ozbrojenci sú na slobode

BEJRÚT - Skupina rehoľníčok z gréckokatolíckeho kláštora sv. Tekly zo sýrskej dediny Malúlá, ktoré vlani v decembri pri obsadzovaní oblasti zajali islamistickí ozbrojenci, je na slobode. Informovali o tom dnes libanonské bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa nich rehoľníčky z miesta ich zadržania, ktoré zdroje nešpecifikovali, počas tohto týždňa previezli do libanonského Arsalu, odkiaľ sa dnes mali presunúť do sýrskeho Damasku.

K únosu mníšok sa v decembri prihlásila povstalecká skupina, ktorá sama seba nazýva Slobodný Kalamún. Ich oslobodenie podmienila prepustením tisícky žien väznených sýrskou vládou.
Zajatie mníšok vyvolalo solidaritu v kresťanskom svete: za ich skoré oslobodenie sa v Sýrii spoločne modlili kresťania i moslimovia, ako aj pápež František.

Malúlá je jednou z posledných štyroch lokalít na svete, kde sa ešte stále hovorí po aramejsky, jazykom, ktorý používal aj Ježiš.
Predpokladá sa tiež, že chrám v miestnom kláštore sv. Sergeja je najstarším na svete. Archeológovia sa domnievajú, že bol postavený ešte pred prvým nicejským koncilom, ktorý sa konal v roku 325 n.l. V kláštornom komplexe boli aj vzácne arabské ikony zo 17. storočia.

Ženský gréckokatolícky kláštor sv. Tekly navštevujú i moslimskí pútnici, keďže má povesť, že po modlitbách v ňom dochádza k zázračným uzdraveniam. 
Ako pred časom pripomenula agentúra Reuters, v Sýrii žije asi 850.000 kresťanov, čo je 4,5 percenta obyvateľstva, pričom asi 400.000 sú katolíci hlásiaci sa k sýrskej, maronitskej, chaldejskej či arménskej cirkvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies