Mníchovská prokuratúra vyšetruje obrovský stavebný kartel

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 07:47 • 2 min
Mníchovská prokuratúra vyšetruje obrovský stavebný kartel

DÜSSELDORF - Rozsiahly stavebný kartel mal celé roky poškodzovať medzinárodné energetické a priemyselné koncerny. S odvolaním sa na informácie mníchovskej prokuratúry a Spolkového protimonopolného úradu o tom informoval denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Podozrenie sa týka nielen nelegálnej dohody o cenách, ale aj falošných faktúr za nevykonané práce a minimálne v jednom prípade aj úplatkov z čiernej pokladnice. Skupina ôsmich nemeckých a jednej holandskej firmy mali týmto spôsobom poškodiť celkovo 20 koncernov. Kartel mal zmanipulovať zhruba 50 veľkých stavebných projektov v odhadovanej výške niekoľko stoviek miliónov eur. Cenový kartel vznikol v roku 2007 a jeho súčasťou boli spoločnosti Caverion, Cofely, Ferrostaal Air Technology, Kraftanlagen München a Nickel.

Medzi poškodenými sú nadnárodné koncerny Eon, Alstom alebo Hitachi. Oklamaná mala byť aj automobilka Audi pri výstavbe administratívnej budovy v Ingolstadte. Najväčšou obeťou sa však stal Siemens, ktorý stavebné firmy poškodili pri výstavbe viac než 20 elektrární po celom svete.

 

V prípade piatich uvedených stavebných firiem má prokuratúra v zameriavači minimálne 12 osôb, vrátane viacerých manažérov. Žiadna zo spoločností sa zatiaľ k obvineniu nevyjadrila. Hovorca Siemensu uviedol, že o vyšetrovaní vedia, nebudú sa však k nemu vyjadrovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies