Mníchovská konferencia: Guterres vyzval na mierové riešenie krízy okolo KĽDR

NETKY.SK • 16 Február 2018, 17:43 • 2 min
Mníchovská konferencia: Guterres vyzval na mierové riešenie krízy okolo KĽDR

MNÍCHOV - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok počas svojho vystúpenia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii na mierové riešenie súčasnej krízy týkajúcej sa jadrových a raketových programov Severnej Kórey.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Guterres vo svojom príhovore vyzval svetových politikov, aby nepremeškali príležitosť na diplomatické urovnanie severokórejskej krízy. Varoval, že akákoľvek vojenská alternatíva by mala katastrofálne následky.

 

Svet podľa Guterresa po prvý raz od skončenia studenej vojny čelí hrozbe vypuknutia jadrového konfliktu. Preto je podľa neho nevyhnutné, aby Spojené štáty a Severná Kórea začali zmysluplné diskusie o zmiernení vzájomných sporov. "Verím, že Spojené štáty sú na to pripravené... Je bezpodmienečne nutné naďalej vyvíjať tlak na Severnú Kóreu a presvedčiť ju, že zasadnúť k rokovaciemu stolu pre ňu životne dôležité," povedal Guterres účastníkom konferencie.

 

Na 54. ročníku medzinárodnej konferencie sa v bavorskej metropole zídu desiatky svetových lídrov, ministrov obrany a diplomatov. Ide o jedno z najvýznamnejších svetových fór v oblasti obrany a bezpečnosti. Ústrednými témami sú tento rok budúca úloha Európskej únie ako svetového hráča a jej vzťahy s Ruskom a USA, ohrozenie medzinárodného liberálneho poriadku, konflikty na Blízkom východe a politický vývoj v oblasti subsaharského Sahelu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies