MMF žiada Ukrajinu zvýšiť ceny plynu a zaviesť plávajúci výmenný kurz

NETKY.SK • 1 November 2013, 13:28 • 2 min
MMF žiada Ukrajinu zvýšiť ceny plynu a zaviesť plávajúci výmenný kurz

KYJEV - Podľa zástupcu MMF na Ukrajine Jeroma Vachera by Ukrajina mala neodkladne prijať opatrenia na vrátenie ekonomiky na cestu udržateľného rastu.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond (MMF) odporučil Ukrajine zníženie dotácií do energetiky a zavedenie plávajúceho výmenného kurzu meny. Tieto kroky by jej mohli pomôcť pri riešení svojej finančnej nestability. Obe opatrenia Ukrajina už dlhší čas odmieta. Okrem toho MMF uviedol, že Ukrajina by nemala znižovať dane, s čím sa počíta od budúceho roka, dokiaľ nedostane rozpočtový deficit na udržateľnú úroveň. Informovali o tom agentúry Reuters a Ukrinform a na svojej internetovej stránke denník The Moscow Times.

Podľa zástupcu MMF na Ukrajine Jeroma Vachera by Ukrajina mala neodkladne prijať opatrenia na vrátenie ekonomiky na cestu udržateľného rastu. Uviedol to vo štvrtok (31. októbra) po skončení 10-dňovej misie fondu v krajine na konferencii zorganizovanej ratingovou agentúrou Fitch.

"Medzi tieto opatrenia patrí zavedenie flexibilného výmenného kurzu, posilnenie bankového systému, výrazné zlepšenie podnikateľského prostredia, fiškálna konsolidácia a reforma energetického sektora," povedal Vacher, pričom spresnil, že pod reformou energetického sektora MMF mieni zvýšenie cien plynu pre domácnosti aj firmy.

Zvýšenie cien plynu by však bolo mimoriadne nepopulárnym krokom pre ukrajinskú vládu a najmä pre prezidenta Viktora Janukovyča, keďže prezidentské voľby sú naplánované začiatkom roka 2015. Je preto otázne, či Kyjev bude súhlasiť, MMF však na tomto kroku trvá, ak má Ukrajine poskytnúť nový úver. Pôvodný program v hodnote 15 miliárd USD (11 miliárd eur) fond začiatkom roku 2011 zmrazil práve preto, že Ukrajina odmietla ukončiť dotácie do energetiky a zvýšiť ceny plynu pre domácnosti.

MMF zároveň odporučil Kyjevu zavedenie plávajúceho kurzu hrivne, čo by podľa neho pomohlo Ukrajine zmierniť obchodný deficit. Ukrajinská centrálna banka však intervenciami drží už od začiatku roka 2010 kurz meny oproti doláru na úrovni okolo 8 UAH/USD. Dôvody sú výhradne politické, vláda chce takto prezentovať menu ako symbol stability. Ukrajina pritom potrebuje novú finančnú injekciu na podporu ekonomiky a zníženie rozpočtového deficitu. Ten by mal za rok 2013 dosiahnuť podľa vlády 3,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), no podľa MMF až 5,75 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona