MMF: Zatiaľ nebola dosiahnutá dohoda o gréckom dlhu

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 19:26 • 2 min
MMF: Zatiaľ nebola dosiahnutá dohoda o gréckom dlhu

WASHINGTON - Diskusie s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o gréckom dlhu pokračujú a zatiaľ nebola dosiahnutá žiadna dohoda, vyhlásil dnes hovorca fondu William Murray.

slovakia

left justify in out

Slovenský minister financií Peter Kažimír v stredu (10. 5.) povedal, že MMF sa zrejme zúčastní na financovaní tretieho záchranného balíka pre Grécko.

 

Grécko sa začiatkom tohto mesiaca dohodlo na ďalších škrtoch vo výdavkoch, aby veritelia uvoľnili peniaze zo záchranných úverov. Atény očakávajú výmenou za ďalšie úsporné opatrenia, že veritelia opäť znížia ich dlhovú záťaž. Verejný dlh krajiny aktuálne predstavuje okolo 179 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

"Diskusie týkajúce sa dlhovej strany rovnice sa ešte len začali, takže ešte je predčasné o tom hovoriť," uviedol Murray na tlačovej konferencii. "Naša pozícia sa nezmenila."

 

MMF podporuje zníženie dlhovej záťaže a odmieta sa zúčastňovať na ďalšom financovaní krajiny bez dohody, ktorá zaručí udržateľnosť dlhu. Murray dodal, že fond privítal pokrok týkajúci sa ekonomickej stránky balíka, ktorý však musí ísť ruka v ruke s dôveryhodnou stratégiou znižovania dlhu.

 

Murray tiež upozornil, že zatiaľ nebola dosiahnutá dohoda ohľadom primárneho prebytku. Veritelia požadujú, aby Grécko až štyri roky dosahovalo primárny prebytok vo výške 3,5 % HDP. "Stále o tom diskutujeme."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies